Melatonin značajan za san, ali i za cijelo tijelo

Melatonin je hormon spavanja koji tijelu signalizira da je vrijeme za odmor, ali uz to ima i ima važnu ulogu u održavanju zdravlja jer je najvažniji antioksidans za mitohondrije.

Mitohondrije su ćelijske organela eukariotskih ćelija koje služe kao izvor ćelijske energije i troši se s godinama, pa zbog toga mnogi stručnjaci preporučuju optimiziranje njegove funkcije hranom, vježbanjem i dodacima ishrani.

„Mitohondrije proizvode melatonin, koji smanjuje fiziju mitohondrija i povećava njihovu fuziju, čime čuva njihovu normalnu funkciju“,objašnjava kardiolog dr Stiven Gandri i dodaje da prednosti melatonina nadmašuju njegovu blagodet za dobar san.

Izvori melatonina u ishrani

Pistacije

Pistacije imaju visok udio melatonina. Analiza koju su sproveli istraživači sa Univerziteta  Louizijana otkrila je da pistacije sadrže oko 660 nanograma melatonina po gramu, što je znatno veći broj od drugog voća, povrća, orašastih plodova i sjemenki.

Maslinovo ulje

Maslinovo ulje je omiljeno zbog zdravih mononezasićenih masti i vitaminskog profila, ali dr Gandri kaže da je njegova vrijednost još i veća zbog melatonina koji sadrži.

Uz fitohemikalije i polifenole koji su rasprostranjeni na jelovniku mediteranske ishrane, melatonin daje još jedan zaštitni efekat, piše Mind Body Green.

Crveno vino

Crveno vino ne može da se pohvali samo resveratrolom, ono takođe sadrži i melatonin. To potkrepljuje istraživanje koje pokazuje značajne količine melatonina u kožici grožđa od kojih se proizvodi crno vino, što može doprinijeti njegovom antioksidacijskom djelovanju.

To ne znači da treba da se opijate crvenim vinom da biste iskoristili te blagodeti. Konzumiranje namirnica koje sadrže grožđe, poput soka od grožđa i sirćeta može da bude od pomoći.

 

Čuvajzdravlje.ba / N1