Lijek za neugodno stanje

5 prirodnih biljnih rješenja za zatvor

Autor: ČuvajZdravlje.ba
5 prirodnih biljnih rješenja za zatvor
Foto: Ilustracija

Zatvor, poznat i kao konstipacija, je često neugodno stanje koje utiče na probavni sistem mnogih. Iako postoje mnogi farmaceutski proizvodi i lijekovi koji se koriste za ublažavanje zatvora, neki se okreću prirodnim rješenjima. Jedan nekonvencionalan pristup koji je sve više istraživan uključuje upotrebu određenih biljaka za olakšanje zatvora.

Bokvica

Bokvica je biljka poznata po svojim ljekovitim svojstvima, uključujući svoju sposobnost da olakša zatvor. Sadrži vlakna koja pomažu u povećanju volumena stolice i poticanju probave, što može olakšati prolazak kroz crijeva.

Sena

Sena je biljka koja se tradicionalno koristi kao prirodni laksativ. Njezini spojevi potiču peristaltiku crijeva i potiču izlučivanje, što može pomoći u olakšavanju simptoma zatvora.

Biljka sljeza

Biljka sljeza poznata je po svojim umirujućim svojstvima na probavni sistem. Njeni sluzavi sastojci mogu pomoći u omekšavanju stolice i olakšavanju prolaska kroz crijeva.

Đumbir 

Đumbir je poznat po svojim protuupalnim svojstvima i sposobnosti poticanja probave. Konzumiranje đumbira ili čaja od đumbira može pomoći u stimulaciji crijeva i olakšavanju zatvora.

Lan

Laneno sjeme bogato je vlaknima i omega-3 masnim kiselinama, što ga čini korisnim za zdravlje probavnog sistema. Dodavanje lanenog sjemena u prehranu može pomoći u povećanju volumena stolice i olakšavanju prolaska kroz crijeva.