Neugodno crvenilo

6 prirodnih načina za ublažavanje simptoma rozaceje

Autor: ČuvajZdravlje.ba
6 prirodnih načina za ublažavanje simptoma rozaceje
Foto: Ilustracija

Rozaceja je dugotrajno stanje kože koje se obično manifestuje na licu, vidljivo crvenilom. Dok dermatolozi pružaju liječenje, postoje i prirodni pristupi koji mogu pomoći u smanjenju neugodnih simptoma.

Dermatologinja Wilma Bergfeld, dr. med., objasnila je na blogu Klinike Cleveland što je rozaceja, kako se može tretirati prirodnim putem.

Iako nijedan prirodni tretman vjerojatno neće potpuno izliječiti ili kontrolirati rozaceju, mogu pomoći u smanjenju upale i crvenila.

Aloe vera

Aloe vera je poznata po svojim umirujućim svojstvima i može pomoći u ublažavanju iritacije kože i upale uzrokovane rozacejom. Gel aloe vere može se nanositi izravno na zahvaćena područja kako bi se smanjilo crvenilo i iritacija.

Zeleni čaj

Zeleni čaj ima protuupalna i antioksidativna svojstva koja mogu pomoći u smanjenju upale kože. Može se koristiti i kao sastojak u kozmetičkim proizvodima ili se vrećice zelenog čaja mogu direktno primijeniti na kožu kako bi se umanjilo crvenilo.

Maska od zobenih pahuljica

Zobene pahuljice imaju protuupalna svojstva i mogu pomoći u smirivanju upaljene kože te smanjenju crvenila i iritacije. Možete napraviti masku od zobenih pahuljica miješanjem s vodom i nanositi je na lice 15-20 minuta prije ispiranja.

Kamilica

Kamilica ima hidratantna svojstva i može pomoći u smirivanju upale kože, svrbeža i nelagode povezane s rozacejom. Može se primijeniti kao ohlađena vrećica čaja ili u obliku proizvoda za njegu kože na bazi kamilice.

Eterična ulja lavande i čajevca

Eterična ulja imaju protuupalna i antimikrobna svojstva koja mogu pomoći u ublažavanju upale kože. Ulje čajevca posebno može pomoći u ubijanju grinja koje mogu izazvati upalu. Važno je pravilno razrijediti eterična ulja prije upotrebe na koži.

Sirovi med

Sirovi med može pomoći u smanjenju crvenila i upale povezane s rozacejom. Posebno se ističe manuka med koji pomaže u zadržavanju vlage na koži.