Zdravstvene koristi

Agava: Dekorativna biljka s mnogim ljekovitim svojstvima

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Agava: Dekorativna biljka s mnogim ljekovitim svojstvima
Foto: Ilustracija

Agava je fascinantna biljka koja krasi brojne parkove i okućnice gdje doprinosi estetskoj vrijednosti okoliša. No, osim svog dekorativnog izgleda, agava nudi i brojne zdravstvene koristi, zahvaljujući svojim ljekovitim svojstvima koja su prepoznata još od vremena grčke mitologije.

Agava (Agave americana L.) pripada porodici Aspargales i uključuje više od 200 različitih vrsta. Ova biljka je poznata po svojim karakterističnim listovima koji tvore prizemnu rozetu i mogu doseći dužinu od četiri metra. Uspravna stabljika može narasti do devet metara i nosi male cvjetove skupljene u cvat. Listovi agave su zeleni s plavkastim tonovima, oštrog vrha i bodljikavih rubova, prilagođeni za preživljavanje u sušnim uslovima.

Ljekovita svojstva agave

Agava se tradicionalno koristi za unutrašnju upotrebu u liječenju različitih zdravstvenih stanja. Njeni dijelovi, uključujući korijen i listove, primjenjuju se za liječenje želučanih tegoba, tuberkuloze, čireva, bolesti jetre, te menstrualnih problema. Posebno su cijenjeni za ublažavanje zubobolje i često se koriste u proizvodnji pasta za zube i drugih proizvoda za njegu usne šupljine.

Primjena agave

Sladilo: Agavin sirup, dobiven iz srca biljke stare sedam do 15 godina, koristi se kao prirodni zaslađivač. Bogat fruktozom i niskog glikemijskog indeksa, agavin sirup je idealan za osobe s dijabetesom. Osim fruktoze, sadrži i inulin koji poboljšava probavu i apsorpciju vitamina i minerala.

Laksativ: Agavin sok se često koristi kao laksativ za poboljšanje probave, smanjenje nadutosti i liječenje konstipacije. Njegovo antibakterijsko djelovanje također pomaže u kontrolisanju rasta bakterija u želucu.

Njega kože: Agava ima antiseptička, protuupalna i zacjeljujuća svojstva, što je čini korisnom za liječenje opeklina, posjekotina i iritacija uzrokovanih ubodima insekata. Čest je sastojak krema za njegu kože zbog svojih ljekovitih svojstava.

Hrana i alkohol: Osim što se baza korijena i stabljike agave može peći i koristiti u prehrani, agava je također ključni sastojak u proizvodnji alkoholnih pića kao što je tekila. Tekila se dobiva iz vrsta Agave angustifolia i Agave salmiana. Sjemenke agave koriste se u prehrani, dok se sapuni mogu izrađivati zbog bogatstva saponina u biljci.
Potrebna opreznost

Unatoč svojim korisnim svojstvima, agava zahtijeva oprez pri korištenju. Trudnice i dojilje trebaju izbjegavati primjenu agave, dok veće količine preparata mogu izazvati probavne smetnje i oštećenje jetre. Također, zbog oštrih rubova listova, potrebno je biti pažljiv prilikom branja kako bi se izbjegle povrede.