Nikola Andrews, onkologinja iz Washingtona, navela je pet namirnica koje ne preporučuje u ishrani, prvenstveno zbog općeg zdravlja i mogućih dugoročnih zdravstvenih rizika, prenosi Slobodna Dalmacija.
Andrews kaže da je apstinencija od alkohola korisna za zdravlje. Prema podacima Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, tijelo razgrađuje alkohol u hemijsku supstancu acetaldehid, koja može utjecati na DNK i spriječiti tijelo da popravlja oštećenja.
Prerađeno meso
Andrews izbjegava prerađene mesne proizvode, poput hrenovki, salama i drugih obrađenih vrsta mesa. Svjetska zdravstvena organizacija je 2015. godine proglasila prerađeno meso kancerogenim, naglašavajući da postoji "dovoljno dokaza iz epidemioloških studija da konzumacija prerađenog mesa uzrokuje rak".
Gazirana pića
Gazirana pića treba izbjegavati zbog visokog sadržaja šećera, ali ni dijetalne verzije nisu bolji izbor jer obično sadrže umjetna sladila. Dokazano je i da konzumacija zaslađenih ili umjetno zaslađenih pića povećava rizik od srčanih bolesti.
Kofeinska pića
Kafa ima brojne zdravstvene prednosti. Umjerena konzumacija kafe može smanjiti rizik od razvoja dijabetesa, moždanog udara i srčanih bolesti. Međutim, te prednosti nestaju kada kafa postane kalorični napitak, poput onih s puno šećera ili šlaga.
Andrews preporučuje nekoliko ključnih promjena ako volite zaslađene verzije kafe: "Volim ledenu kafu ili onu sa šlagom ljeti, ali ona vrlo brzo može postati kalorična", kaže.

Biljna mlijeka
Uprkos popularnosti biljnih alternativa, onkologinja bira punomasne mliječne proizvode bogate hranjivim materijama. "Ne pijem biljna mlijeka jer imaju vrlo malo nutrijenata", objašnjava. Njezino mišljenje podržavaju stručnjaci koji upozoravaju da biljne alternative nisu uvijek nutritivno ravnopravne životinjskim proizvodima. Spojevi u mliječnim proizvodima poput mlijeka, sira, maslaca i jogurta aktiviraju T-ćelije koje pomažu imunološkom sistemu u borbi protiv bakterija i tumora te štite od bolesti.