Mnogobrojne koristi

Ashwagandha: Čudotvorna biljka koja pomaže kod stresa, nesanice i slabog libida

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Ashwagandha: Čudotvorna biljka koja pomaže kod stresa, nesanice i slabog libida
Foto: Ilustracija

Ashwagandha jedna je od najmoćnijih biljaka u tradicionalnoj medicini, sa širokim spektrom koristi za zdravlje i vitalnost. Ova biljka je poznata po svojoj sposobnosti da poboljša imunitet, smanji stres, pomogne u pomlađivanju organizma i čak poboljša libido.

Iako se često upoređuje s ginsengom zbog svojih revitalizirajućih svojstava, ashwagandha nije botanički povezana s njom. Ova biljka pripada porodici paradajza i poznata je po svom grmu sa ovalnim listovima, žutim cvjetovima i crvenim plodovima. Porijeklom je iz Indije i Bliskog Istoka, a danas se uzgaja i u drugim dijelovima svijeta.

U tradicionalnoj ajurvedskoj medicini, ashwagandha se koristi već stoljećima kao tonik za pomlađivanje i afrodizijak. Snovi o njenim koristima potvrđeni su brojnim istraživanjima, što je dovelo do njene sve veće popularnosti i u zapadnom svijetu.

Koristi ashwagandhe

Ashwagandha je poznata po svojim ljekovitim svojstvima, a njezini aktivni spojevi posjeduju antioksidativna svojstva koja pomažu u zaštiti organizma od slobodnih radikala i usporavaju proces starenja. Evo nekoliko ključnih koristi ashwagandhe:

Oporavak imuniteta: Ashwagandha pomaže u jačanju imunološkog sustava nakon bolesti i fizičkog iscrpljenja.

Stres i anksioznost: Smanjuje razinu stresa i anksioznosti, poboljšava raspoloženje i pomaže u borbi protiv simptoma stresa.

Energija i koncentracija: Povećava energiju, poboljšava koncentraciju i smanjuje umor.
Nesanica: Pomaže u borbi protiv nesanice i poboljšava kvalitetu sna.

Hormonska ravnoteža: Može pomoći u regulaciji hormona i poboljšanju libida.

Zdravlje srca i mozga: Pozitivno utječe na zdravlje srca i mozga te kardiovaskularni i dišni sustav.

Ashwagandha se najčešće koristi kao dodatak prehrani u obliku kapsula ili praha. Preporučene količine su od 600 do 1000 mg dva puta dnevno ili 2 žličice praha. Prah se može umiješati u smoothie, sok, vodu ili toplu napitak. Idealno je uzimati ashwagandhu u večernjim satima zbog njenog smirujućeg djelovanja. Osobe koje imaju problema sa nesanicom mogu dodati prah ashwagandhe u šoljicu toplog mlijeka ili drugog toplog napitka prije spavanja.

Koliko dugo uzimati ashwagandhu?

Dužina uzimanja ashwagandhe ovisi o svrsi upotrebe. Za kratkoročnu pomoć kod stresa i nesanice, dovoljno je uzimati je 1 do 3 mjeseca. Za dugoročne koristi, može se uzimati od nekoliko mjeseci do godinu dana. Prije početka uzimanja, preporučuje se konsultovati s doktorom ili kvalificiranim stručnjakom, posebno ako imate određena zdravstvena stanja ili koristite druge lijekove.

Iako je ashwagandha vrlo korisna, treba se pridržavati preporučenih doza kako bi se izbjegle nuspojave. U većim dozama, mogu se pojaviti probavne smetnje, glavobolje pa čak i halucinacije. Osobe s problemima s tiroidnom žlijezdom, trudnice i osobe koje koriste antidepresive trebaju izbjegavati ashwagandhu.