3 savjeta

Detoks recepti koji će unaprijediti vaše zdravlje

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Detoks recepti koji će unaprijediti vaše zdravlje
Foto : Ilustracija

Detoksikacijska  često se spominje kao brzo rješenje za mršavljenje, no često uključuju opasne dijete. Unatoč tome, sama ideja o detoksikaciji nije loša. Ponekad, nakon razdoblja uživanja u manje zdravim namirnicama, provesti jednodnevni detoks može pomoći da se sjećate bolje. Konzumiranje lagane hrane i pića odabranih za detoks može poslužiti kao poticaj za čišćenje organizma. Važno je, međutim, vratiti se zdravoj prehrani nakon tog perioda, kako bi vaša svakodnevna prehrana pridonosila općem zdravlju.

U procesu detoxa ključno je odabrati pravo piće. Iako postoji mnogo recepata za detox napitke, donosimo vam tri jednostavna recepta koji ne zahtijevaju previše truda prilikom pripreme.

Voda s limunom

Ovo osvježavajuće piće možete konzumirati nekoliko puta dnevno, ali najvažnije je da ga popijete ujutro natašte. U čašu vode od 250 ml dodajte kašiku meda i iscijeđenog soka limuna. Osim što će potaknuti vaš metabolizam i razbuditi vas, pomoći će vam i u osjećaju sitosti.

Čaj od peršuna

Priča o čaju od peršuna možda nije toliko popularna, ali radi se o kvalitetnom napitku koji je izuzetno jednostavan za pripremu. Za ovaj čaj, potrebno je samo svježeg peršuna, otprilike pola šake ili dvije kašike, te malo kipuće vode. Dodajte listiće u kipuću vodu, pustite da prokuha, a zatim ih izvadite i ostavite da se ohladi. Važno je napomenuti da je ovaj čaj malo snažniji od vode s limunom, pa se ne preporučuje pijenje u velikim količinama ili prečesto. Ako ga pijete sedam dana, dobro bi bilo napraviti pauzu.

Chia sjemenke

Chia sjemenke su izrazito popularne danas i to s razlogom. One se mogu dodati u gotovo bilo šta, odlično se kombinuju s jogurtom, a čak ih možete jednostavno staviti i u čašu vode. Ključno je samo ostaviti ih da odstoje neko vrijeme, a poželjno je i promućkati čašu kako biste ih ravnomjerno rasporedili. Chia sjemenke pružit će vam mnoge prednosti, posebno kada je u pitanju osjećaj sitosti. Ovaj napitak možete konzumirati tokomdana, a posebno će vam pomoći prije obroka.