Dodavanjem ovog sastojka možete smanjiti nagle skokove šećera u krvi

Jednostavne prilagodbe u ishrani mogu ublažiti nagle skokove, ali i padove glukoze u krvi, čime se smanjuje i osjećaj gladi tokom dana.
Doktor Oscar Scheiner ističe da je ključ u dodavanju jednog sastojka svakom obroku – a to je ocat.
Na osnovu studije Ben’s Natural Health, otkriveno je da čak i neke „zdrave“ namirnice mogu izazvati nagle skokove šećera u krvi, što dovodi do naglog lučenja inzulina, pada energije i pojačanog apetita. Međutim, male promjene u prehrani mogu pomoći da ostanete u formi – pa čak i da smršate.
Scheiner preporučuje da prije ili tokom obroka uzmete malo octa:
"Octena kiselina usporava razgradnju škroba u šećer, što može smanjiti skokove glukoze za 20 do 30 posto", navodi on. Dobar izbor je preljev za salatu na bazi octa ili kašika jabučnog octa razrijeđena u čaši vode prije jela.
Drugi trik je da prvo jedete vlakna – lisnato povrće, pečenu brokulu ili krastavce.
"Unošenje vlakana na početku obroka može smanjiti skokove glukoze i do 75 posto, čime se energija stabilizuje, a smanjuje se želja za hranom", dodaje on.
Još jedan savjet: uparite ugljikohidrate s proteinima i zdravim mastima. Na primjer, hljeb jedite uz sir, maslac ili avokado, a rižu i tjesteninu kombinujte s ribom, piletinom, jajima ili grahom.
Ugljikohidrate je najbolje ostaviti za kraj obroka – na taj način će sporije ulaziti u krvotok i izazivati blaži glikemijski odgovor.
"Nije samo važno šta jedemo, već i kada i kako. Isti obrok može imati potpuno drugačiji efekat na šećer u krvi u zavisnosti od redoslijeda unosa. Cilj nije restrikcija, već pametna strategija", zaključuje dr Scheiner.