Prirodno blago

Drenjak: Voće s brojnim zdravstvenim prednostima

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Drenjak: Voće s brojnim zdravstvenim prednostima
Foto: Ilustracija

Drenjak, poznat i kao brusnica, je bobičasto voće koje se često koristi zbog svojih brojnih zdravstvenih koristi i širokog spektra primjena.

Ovaj kiselkast plod bogat je antioksidansima, vitaminima i mineralima te se koristi u različitim oblicima, od svježeg voća do sokova, džemova i dodataka prehrani. Evo nekoliko ključnih koristi i načina korištenja drenjaka.

Zdravstvene koristi drenjaka

Bogat antioksidansima

Drenjak sadrži visok nivo antioksidansa, uključujući vitamin C, koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala i oksidativnog stresa u tijelu.

Potpora zdravlju mokraćnog sistema

Drenjak je poznat po svojim blagotvornim učincima na zdravlje mokraćnog sistema. Svojim svojstvima može spriječiti infekcije mokraćnog sustava i pomoći u održavanju zdrave ravnoteže bakterija u crijevima.

Smanjenje nivo od infekcija

Drenjak je poznat po svojim antibakterijskim svojstvima te se tradicionalno koristi za liječenje infekcija, posebno onih urogenitalnog trakta.

Potpora zdravlju srca

Antioksidansi prisutni u drenjaku mogu pomoći u smanjenju rizika od srčanih bolesti tako što štite srce od oštećenja uzrokovanog slobodnim radikalima i upalnim procesima.

Načini korištenja drenjaka

  • Svježi drenjak: Svježi drenjak može se jesti samostalno ili dodavati raznim jelima, poput voćnih salata, smoothieja ili jogurta.
  • Drenjakov sok: Sok od drenjaka je popularan napitak koji se često koristi za poboljšanje zdravlja mokraćnog sistema i kao prevencija od infekcija.
  • Džem od drenjaka: Džem od drenjaka može se pripremiti kod kuće i koristiti kao namaz na hljebu ili dodatak drugim jelima.

Recept za džem od drenjaka

Sastojci

  • 500 g svježih drenjaka
  • 300 g šećera
  • Sok od jednog limuna
  • 1 šoljica vode

Upute

Operite drenjake i stavite ih u lonac zajedno s vodom i sokom od limuna.
Kuhajte na laganoj vatri dok drenjaci ne omekšaju i puste sok.
Dodajte šećer i kuhajte dok se šećer potpuno ne otopi i džem ne dobije željenu konzistenciju.
Skinite s vatre i pustite da se ohladi prije nego što ga prebacite u staklenke.