Prirodni lijekovi

Evo kako da se riješite dosadne žgaravice

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Evo kako da se riješite dosadne žgaravice
Foto : Ilustracija

Žgaravica se manifestuje osjećajem boli i pečenja u srednjem dijelu prsa ili gornjem srednjem dijelu stomaka, a nelagodnost se posebno pojačava u ležećem položaju.

Povremena i blaga pojava žgaravice obično nije razlog za zabrinutost, a može se kontrolisati promjenom štetnih životnih navika i primjenom učinkovitih preparata. U nastavku saznajte kako kod kuće da se riješite žgaravice i poboljšate svoje zdravlje. 

Limun – prirodni lijek protiv žgaravice

Iako je općenito ne preporučuje se konzumacija citrusa kod žgaravice, limun se pokazao kao iznimka, suprotno uobičajenim očekivanjima. Ako pomiješate žlicu limunovog soka s pola čaše vode i popijete to, žgaravica će se smanjiti.

Soda bikarbona

Efikasan način suočavanja s žgaravicom je korištenje sode bikarbone, pri čemu je dovoljna jedna mala kašika. Soda bikarbona je alkalna tvar koja neutralizira želučanu kiselinu. Međutim, moderni antacidi danas su zamijenili sodu bikarbonu. Oni su lakši za konzumaciju, bolje se podnose, te često sadrže dodatne komponente koje ne samo da neutraliziraju kiselinu, već i pružaju zaštitu probavnom traktu.

Čajevi

Priprema čaja od komorača uključuje ključanje vode, nakon čega se dodaju 2 kašike sjemenki komorača. Nakon što se čaj malo ohladi, dodajte med po želji i pijte prema potrebi.

Za pripremu čaja od đumbira, očistite i naseckajte korijen đumbira veličine palca. Kuhajte ga u vodi, a zatim ostavite da odstoji oko 45 minuta. Konzumirajte čaj dok je još topao, jer tada njegova protuupalna svojstva najbolje dolaze do izražaja.