Iskoristite ljekovitu moć čuvarkuće: Donosimo dva jednostavna recepta

Čuvarkuća je moćna biljka koja se koristi u narodnoj medicini zbog svojih ljekovitih svojstava, posebno za njegu kože i jačanje imuniteta.
Ljekovita moć
Čuvarkuća je od davnina poznata kao biljka koja donosi dobrobit za zdravlje i dom. Osim što krasi dvorišta i krovove, koristi se u narodnoj medicini zbog svojih blagotvornih svojstava. Sok iz listova pomaže kod bolova u uhu, rana, ujeda insekata i manjih opekotina. Djeluje umirujuće na kožu i ima protivupalna svojstva. Takođe, koristi se za uklanjanje bradavica i kurjih očiju, jer omekšava kožu i ubrzava oporavak. U kombinaciji s medom, čuvarkuća postaje prirodni eliksir za jačanje imuniteta, čišćenje organizma i smirenje želuca.
Recept: Čuvarkuća s medom
Potrebno:
- 300 g svježih listova čuvarkuće
- 500 g domaćeg meda (najbolje bagremov ili livadski)
Priprema:
Operite listove čuvarkuće i dobro ih osušite (najbolje ih ostaviti da se prosuše na vazduhu preko noći).
Sameljite ih u blenderu, sjeckalici ili ručno, da dobijete kašastu smjesu.
U tu smjesu dodajte med i dobro promiješajte.
Prespite u staklenu teglu sa poklopcem i čuvajte u frižideru.
Upotreba:
Uzimati 1 kašičicu ujutro, na prazan stomak, barem 15 minuta prije doručka.
Može se koristiti i kod problema sa varenjem, gastritisom, za detoks organizma, ili jednostavno kao prirodni tonik tokom zime i promjena godišnjih doba.
Prirodni obloga za kožu
Čuvarkuća djeluje umirujuće i antiseptično, pa je idealna za pravljenje prirodnog obloga koji pomaže kod rana, otoka, osipa i manjih opekotina.
Priprema:
Uzmite nekoliko svježih, mesnatih listova čuvarkuće. Operite ih i prepolovite kako biste oslobodili sok. Položite unutrašnju, sočnu stranu direktno na oboljelo mjesto. Fiksirajte zavojem ili flasterom i ostavite da djeluje najmanje 30 minuta, a može i duže – čak i preko noći, ako je potrebno.
Djelovanje:
Ova obloga hladi, smanjuje crvenilo, ublažava svrab i pomaže bržem zarastanju kože. Posebno je efikasan kod ujeda insekata, blažih alergijskih reakcija, ogrebotina i čak upaljenih bubuljica.