Isprobajte

Korisni trikovi za ublažavanje grlobolje

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Korisni trikovi za ublažavanje grlobolje
Foto: Ilustracija

Primarna prevencija bolesti poput grlobolje, prehlade i sličnih zaraza ključna je za očuvanje zdravlja. To uključuje izbjegavanje bliskog kontakta sa zaraženim osobama, redovito pranje ruku i održavanje dobre higijene, te konzumiranje namirnica i dodataka prehrani koji jačaju imunitet. Međutim, ako se grlobolja ipak pojavi, postoje razni načini kako olakšati bol i smanjiti upalu.

1. Slana voda

Izvrstan pripravak za umirivanje boli u grlu može biti topla, slana voda. Ona smanjuje oticanje sluznice i može smiriti blagu bol, a također pomaže pri ispiranju viška sluzi kod začepljenog nosa. Dovoljno je da otopite kašiku soli u šalici tople vode i grgljate tekućinu više puta u danu.

2. Kadulja

Još jedan način kako možete smanjiti bol u grlu može biti korištenje kadulje. Ona je izvrstan lijek iz prirode za infekcije unutar usne šupljine. Jedan od najvažnijih spojeva u kadulji je tujon koji ima dobro protuupalno i antiseptičko djelovanje. Međutim, treba napomenuti da tujon u većoj količini može biti toksičan pa se zato ne smije pretjerivati s upotrebom kadulje neki duži period.

Kadulja ima također, kao i so, moć smanjivanja otečenosti sluznice što je od pomoći kod ublažavanja boli. Pripremit ćete j na sljedeći način: kipuću vodu prelijte preko osušenih listova kadulje, preklopite šoljicu i pustite da odstoji 20 minuta. Nakon toga izvadite listove iz tekućine koju ćete grgljati bez da je progutate. Ispirite grlo s ovom tekućinom više puta u danu.

3. Propolis

Jedan od najučinkovitijih prirodnih sredstava protiv grlobolje je propolis. On općenito može imati povoljan utjecaj na zdravlje osobe s obzirom na to da jača imunološki sustav i otpornost na bolesti. Propolis također ima dokazano antibakterijsko djelovanje pa ga još nazivaju i prirodnim antibiotikom. Ova čudesna tvar, koja dolazi od samih pčela, može ublažiti upalu grla i omogućiti da je se riješite. Propolis se može nabaviti u obliku kapi ili spreja, a često je i u sastavu određenih suplemenata koji služe za umirivanje grlobolje.