3 blagodati

Koristi omega-3 masnih kiselina za srce

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Koristi omega-3 masnih kiselina za srce
Foto: Ilustracija

Ponekad je izazovno prepoznati prednosti dodataka prehrani za naše zdravlje. Međutim, koristi omega-3 masnih kiselina, koje su dobro poznate po zaštiti srca, čine ih vrijednim dodatkom prehrani koji se preporučuje uključiti u svoj jelovnik.

Danas se čini da postoji dodatak prehrani za gotovo svaki zdravstveni problem. Ako se osjećate umorno, možete razmotriti povećanje unosa vitamina B12. Ako primjećujete česte modrice, možda će vam pomoći dodaci željeza. Ako želite poboljšati zdravlje kože, vitamin E bi mogao biti od pomoći. Međutim, nije uvijek lako odabrati dodatak prehrani koji će doista pridonijeti poboljšanju zdravlja.

Snižava trigliceride

Najdosljedniji dokazi u vezi s omega-3 masnim kiselinama i zdravljem srca ukazuju na njihovu sposobnost smanjenja nivoa triglicerida u krvi. Trigliceridi su određena vrsta masnoća prisutnih u krvi koje se pohranjuju kao tjelesna mast. Visoke razine triglicerida povezane su s nakupljanjem masnoće u arterijskim stijenkama, što povećava rizik od srčanih i moždanih udara.

Smanjuje rizik od aritmije

Kada srce kuca nepravilnim ritmom, to se definiše kao aritmija. Dok su neke aritmije bezopasne, poput fibrilacije atrija, druge mogu povećati rizik od ozbiljnih problema sa srcem, uključujući moždani udar. Istraživanja su pokazala određenu povezanost između povećanog unosa omega-3 masnih kiselina i smanjenog rizika od aritmija, iako same po sebi nisu zamjena za učinkovito liječenje poremećaja srčanog ritma.