Prirodni eliksir

Kurkuma : Dragulj prirode koji nudi mnoge prednosti

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Kurkuma : Dragulj prirode koji nudi mnoge prednosti
Foto : Ilustracija

Kurkuma, poznata i kao "zlato Indije", drevni je začin koji se tradicionalno koristi u kulinarstvu, ali i u ajurvedskoj medicini zbog svojih ljekovitih svojstava. Glavni aktivni sastojak u kurkumi je kurkumin, snažan antioksidans.

Kurkuma se proslavila svojim protuupalnim sredstvima, pružajući podršku osobama koje se nose s hroničnim upalnim stanjima poput artritisa. Uz to, kurkumin potiče proizvodnju imunoloških stanica, jačajući imunološki sistem i pomažući tijelu u učinkovitom odgovoru na infekcije i bolesti. Kurkuma također potiče proizvodnju žuči, pridonoseći boljoj probavi i olakšavajući probavne tegobe. Kroz svoje antioksidativno djelovanje, kurkuma djeluje kao moćan saveznik u neutralizaciji slobodnih radikala, čime pridonosi očuvanju zdravih stanica.

U nastavku vam donosimo i recept medeni čaj od kurkume.

Sastojci: 

  • Jedna čajna kašika kurkume u prahu
  • Jedna kašika meda (po želji)
  • Sok od pola limuna
  • Dvije šoljice tople vode

Priprema:

  • Zagrijte dvije šoljice vode do vrenja
  • Dodajte kurkumu u prahu i promiješajte dok se dobro ne otopi
  • Dodajte svježe iscijeđeni sok od limuna
  • Po želji, dodajte med za slatkoću i dodatne zdravstvene prednosti
  • Dobro promiješajte i ostavite nekoliko minuta da se okusi sjedine