
Više od 90% vode i mnogo više koristi.
Lubenica je prava riznica zdravlja. Oko 92% njenog sadržaja čini voda, ali sadrži i obilje vitamina A, C, B6, kalija, magnezija i vlakana. Ova kombinacija pomaže u hidrataciji, regulaciji probave i detoksikaciji organizma.
Likopen
Crveni štit protiv bolesti
Najvažniji zaštitni sastojci lubenice su antioksidansi – likopen i kukurbitacin E. Likopen je snažan borac protiv raka i bolesti srca, a lubenica ga sadrži više nego bilo koje drugo voće ili povrće, čak više i od paradajza.
Zdravlje srca i niži pritisak
Redovno konzumiranje lubenice povezano je s nižim krvnim pritiskom, smanjenim upalama i boljom funkcijom krvnih žila. Ekstrakti lubenice pokazali su uticaj u snižavanju hipertenzije kod pretilih osoba, a zahvaljujući citrulinu pomaže i boljoj cirkulaciji.
Hrana za crijeva i dobar imunitet
Sadrži vlakna i polifenole koji hrane korisne bakterije u crijevima, što dodatno jača imunitet. Ipak, kod osoba s osjetljivim crijevima može izazvati probavne tegobe zbog visokog udjela FODMAP-a (fermentabilni ugljikohidrati).
Prirodni saveznik u menopauzi
Istraživanja pokazuju da lubenica može pomoći ženama u menopauzi – snižava krvni pritisak, poboljšava elastičnost arterija, djeluje protuupalno i pozitivno utiče na raspoloženje. Također, njeni vitamini blagotvorno djeluju na kožu i usporavaju starenje.
I sjemenke i kora – sve se može iskoristiti
Sjemenke lubenice sadrže visok udio proteina, vitamina B i magnezija. Čak je i kora jestiva, a u nekim se kulturama koristi kao prilog ili dodatak jelima.
Ne pretjerujte!
Pretjerana konzumacija može izazvati nadutost, mučninu i probavne smetnje zbog viška likopena ili kalija. Poseban oprez savjetuje se osobama s hiperkalemijom i dijabetičarima. Kriška dnevno je sigurna granica.