Smanjuje tegobe

Matičnjak: Prirodni lijek za ublažavanje nelagode u želucu, nesanice i anksioznosti

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Matičnjak: Prirodni lijek za ublažavanje nelagode u želucu, nesanice i anksioznosti
Foto: Matičnjak

Matičnjak, poznat i kao melisa,  predstavlja izuzetno poznatu biljku u Evropi i Mediteranu, često korištenu u prevenciji i suzbijanju različitih bolesti.

Česta upotreba u tradicionalnoj medicini

Matičnjak tradicionalno služi za ublažavanje tegoba uzrokovanih nervozom u probavnom sistemu, kao i za rješavanje problema s nesanicom. U narodnoj medicini, listovi matičnjaka koriste se kako za vanjsku, tako i za unutrašnju primjenu. Od matičnjaka se često priprema ukusan aromatični čaj, alkoholna tinktura ili rakija s matičnjakom, a također se može koristiti kao začin u pripremi salata, umaka, supa i drugih jela.

Za vanjsku primjenu, matičnjak se može koristiti u obliku ulja ili samih listova dodanih u kadu za opuštajuću kupku, pružajući osjećaj relaksacije i smanjenje nervoze.

Izvrsna protiv stresa

Matičnjaku su od drevnih vremena u narodnoj medicini pripisivana umirujuća svojstva, a rezultati brojnih istraživanja, uključujući ona objavljena u časopisu Mediterranean Journal of Nutrition and Metabolism, potvrđuju da unos matičnjaka u obliku prehrambenih dodataka u dozi od 300 mg može unaprijediti kognitivne sposobnosti, poboljšati raspoloženje te smanjiti intenzitet trenutnih napada tjeskobe.

Dodatno, isti časopis izvještava da je primjena matičnjaka u obliku prehrambenih dodataka, dva puta dnevno tokom 15 dana, značajno smanjila simptome anksioznosti, stresa, nervoze i tjeskobe.

Ukoliko se suočavate s takvim izazovima, osjećate pojačanu nervozu, strahove ili čak tmurne misli, konzumiranje najmanje dvije šoljice čaja od matičnjaka dnevno može značajno pomoći u ublažavanju tih neugodnih psihičkih, ali i fizičkih stanja.

Priprema čaja od matičnjaka je jednostavna, a donosimo vam i recept:

Sastojci

  • 1-2 čajne kašike suhog lista matičnjaka (ili svježeg ako ga imate)
  • 1 šoljica kipuće vode

Priprema

  • Stavite suhi list matičnjaka u čajnik ili šoljicu
  • Prelijte kipućom vodom preko lista matičnjaka
  • Pokrijte i pustite da se čaj kuha 5-10 minuta kako bi se oslobodile esencijalne tvari
  • Procijedite čaj kako biste uklonili listove matičnjaka
  • Po želji, dodajte med ili limun za okus