Matičnjak: Prirodni lijek za ublažavanje nelagode u želucu, nesanice i anksioznosti
Matičnjak, poznat i kao melisa, predstavlja izuzetno poznatu biljku u Evropi i Mediteranu, često korištenu u prevenciji i suzbijanju različitih bolesti.
Česta upotreba u tradicionalnoj medicini
Matičnjak tradicionalno služi za ublažavanje tegoba uzrokovanih nervozom u probavnom sistemu, kao i za rješavanje problema s nesanicom. U narodnoj medicini, listovi matičnjaka koriste se kako za vanjsku, tako i za unutrašnju primjenu. Od matičnjaka se često priprema ukusan aromatični čaj, alkoholna tinktura ili rakija s matičnjakom, a također se može koristiti kao začin u pripremi salata, umaka, supa i drugih jela.
Za vanjsku primjenu, matičnjak se može koristiti u obliku ulja ili samih listova dodanih u kadu za opuštajuću kupku, pružajući osjećaj relaksacije i smanjenje nervoze.
Izvrsna protiv stresa
Matičnjaku su od drevnih vremena u narodnoj medicini pripisivana umirujuća svojstva, a rezultati brojnih istraživanja, uključujući ona objavljena u časopisu Mediterranean Journal of Nutrition and Metabolism, potvrđuju da unos matičnjaka u obliku prehrambenih dodataka u dozi od 300 mg može unaprijediti kognitivne sposobnosti, poboljšati raspoloženje te smanjiti intenzitet trenutnih napada tjeskobe.
Dodatno, isti časopis izvještava da je primjena matičnjaka u obliku prehrambenih dodataka, dva puta dnevno tokom 15 dana, značajno smanjila simptome anksioznosti, stresa, nervoze i tjeskobe.
Ukoliko se suočavate s takvim izazovima, osjećate pojačanu nervozu, strahove ili čak tmurne misli, konzumiranje najmanje dvije šoljice čaja od matičnjaka dnevno može značajno pomoći u ublažavanju tih neugodnih psihičkih, ali i fizičkih stanja.
Priprema čaja od matičnjaka je jednostavna, a donosimo vam i recept:
Sastojci
- 1-2 čajne kašike suhog lista matičnjaka (ili svježeg ako ga imate)
- 1 šoljica kipuće vode
Priprema
- Stavite suhi list matičnjaka u čajnik ili šoljicu
- Prelijte kipućom vodom preko lista matičnjaka
- Pokrijte i pustite da se čaj kuha 5-10 minuta kako bi se oslobodile esencijalne tvari
- Procijedite čaj kako biste uklonili listove matičnjaka
- Po želji, dodajte med ili limun za okus