Za eliminaciju štetnih tvari

Namirnice koje pomažu pri čišćenju pluća pušača

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Namirnice koje pomažu pri čišćenju pluća pušača
Foto: Ilustracija

Istraživanja su potvrdila da unos određenih namirnica i napitaka može podržati tijelo u procesu detoksikacije, pomažući u eliminaciji štetnih tvari i čišćenju organizma. Ova hrana i pića sadrže hranjive sastojke i antioksidanse koji potiču rad jetre, bubrega i drugih organa koji su ključni za detoksikaciju.

Češnjak

Češnjak je poznat po mnogim ljekovitim svojstvima, pa ga često nazivamo prirodnim antibiotikom i sredstvom za pročišćavanje disajnih puteva. Smatra se moćnom biljkom s antikancerogenim svojstvima te ima protuupalno djelovanje koje pomaže u borbi protiv gljivica i određenih virusa.

Glavni sastojak češnjaka je alicin, koji je poznat po svojim antibakterijskim i antimikrobnim svojstvima, posebno u borbi protiv infekcija disajnog sistema. Studije su pokazale da alicin može pomoći u čišćenju pluća kod pušača i bivših pušača.

Češnjak je najučinkovitiji kada se konzumira sirov, jer se tako sačuvaju sva njegova ljekovita svojstva. Međutim, važno je imati na umu da veće količine češnjaka mogu iritirati želudac i probavni sistem, posebno kod osoba koje već imaju problema s tim organima. Stoga se preporučuje umjerena konzumacija češnjaka, posebno ako imate osjetljiv želudac.

Đumbir

Mnoge ljekovite karakteristike krase i đumbir. On snaži imunitet, poboljšava probavu, smanjuje nadutost, smanjuje upalne procese u tijelu te uklanja toksine iz pluća i ostatka tijela zbog čega se preporučuje (bivšim) pušačima.

Iako ovaj gomoljasti korijen limunske arome potoče iz jugoistočne Azije u posljednjih nekoliko godina sve je prisutniji i na našem tržištu. Od njega se najčešće priprema čaj ili se dodaje u zdrave napitke, a može se koristiti i kao začin slanim i slatkim jelima.

Đumbir je vrlo potentan. Dnevno se ne bi smjelo pojesti više od komadića đumbira veličine oko dva centimetra.

Kurkuma

U prehranu uključite i kurkumu bez obzira imate li pri ruci svježi gomolj ili začin u prahu. Neke su studije pokazale da ova biljna vrsta iz porodice đumbirovki poboljšava čišćenje pluća od štetnih tvari kao posljedice pušenja ili života u zagađenom prostoru. Uz to prevenira bolesti disajnog sistema.