Bez potrebe za skupim kremama

Nanesite ove prirodne sastojke za ublažavanje svrbeža od uboda komarca

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Nanesite ove prirodne sastojke za ublažavanje svrbeža od uboda komarca
Foto: Ilustracija

Postoji nekoliko prirodnih lijekova za ubode komaraca, bez potrebe za mastima i kremama iz apoteke, a koji sadrže različite hemikalije. U većini slučajeva to su sastojci koje gotovo svi već imamo pri ruci, u špajzu ili u frižideru.

Ugljev dioksid i mliječna kiselina identifikovani su kao dva glavna elementa koji privlače komarce. Ugljev dioksid koji se oslobađa dahom, ali i kožom, komarci mogu otkriti na udaljenosti do 36 m. Kada komarac sleti na našu kožu u potrazi za krvlju, u kožu unosi mali proboscis u potrazi za kapilarom.

U međuvremenu ubrizgava i slinu gdje se nalaze enzimi s dvojakom funkcijom: oni anesteziraju dio koji treba pogoditi i zadržavaju tekućinu krv svog plijena te tako zaustavljaju zgrušavanje koje bi spriječilo njegovu aspiraciju.


Klasični simptomi, kao što su svrbež, crvenilo i otečenost zahvaćenog dijela, nastaju zbog ovih enzima. Naše ih tijelo prepoznaje kao strano tijelo i stoga počinje oslobađati histamin. Količina histamina koju oslobađa naše tijelo razlikuje se od osobe do osobe. Upravo iz tog razloga postoje ljudi koji su manje-više osjetljivi na ubode komaraca.

Čim vas ugrize komarac, za ublažavanje boli može biti korisno staviti obloga s hladnom vodom ili ledom koji ćete umotati u krpu (nikada led nemojte stavljati u izravan dodir s kožom!). Hladnoća ima gotovo trenutni učinak umrtvljenja i sužavanjem krvnih žila blokira širenje toksina koje prenose komarci.

Da biste ublažili nelagodu, crvenilo i oteklinu uzrokovanu ubodom, u kuhinji vam je dostupno nekoliko proizvoda:

1. Led

Lokalne obloge su korisne za smirivanje i anesteziju ozlijeđenog dijela. Vazokonstriktivno djelovanje hladnoće pružit će nam više od trenutnog olakšanja i ograničiti svrbež!

2. Banane

Utrljajte unutrašnjost kore banane (bijele) na ubod i zatim nanesite malo normalne paste za zube.

3. Soda bikarbona

Među hiljadu načina korištenja bikarbonata nalazi se i ovaj. Otopite kašiku u malo vode i miješajte dok ne dobijete smjesu za mazanje direktno na koži.

4. Med

Poznat po svojim antibakterijskim svojstvima, može pomoći u ublažavanju neugodnog svrbeža uzrokovanog ubodom komaraca. Može se nanositi čist ili pomiješati s malo sode bikarbone.

5. Ulje noćurka

Prirodno ulje poznato po svojim protuupalnim svojstvima. Samo stavite nekoliko kapi na ubodeno mjesto i masirajte nekoliko minuta kako biste brzo ublažili svrbež.

6. Luk

nanese se izravno na kožu, a može pomoći u tome da svrbež odmah nestane.

7. Češnjak

Lokalna primjena ublažava iritaciju. Nadalje, ako se jede redovno, može spriječiti komarce i spriječiti iritaciju od uboda.


9. Eterična ulja

Aromaterapija također predlaže nanošenje – nekoliko puta dnevno i po potrebi – obloga natopljenih eteričnim uljima. Izbor između esencija je prilično širok.

Naime, podjednako su učinkoviti eterično ulje kamfora, eterično ulje čajevca, eterično ulje bergamota, eterično ulje eukaliptusa, eterično ulje limuna i eterično ulje lavande. Nekoliko kapi pomiješanih u baznom ulju (na primjer ulje slatkog badema ) dovoljno je da se nanese direktno na ubod.