Liječi mnoga stanja

Neven: Čudesna biljka s brojnim ljekovitim svojstvima

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Neven: Čudesna biljka  s brojnim ljekovitim svojstvima
Foto: Ilustracija

Neven, poznat i pod nazivom kalendula, jedna je od najstarijih i najcenjenijih biljaka u svijetu liječenja. Često se koristi kao ukrasna biljka u vrtovima, također je i nezamijenjiv saveznik u održavanju zdravlja i liječenju brojnih zdravstvenih problema.

Antiinflamatorno djelovanje

Neven je poznat po svom snažnom antiinflamatornom djelovanju, što ga čini efikasnim u ublažavanju upala i iritacija na koži. Ekstrakti nevena često se koriste u kremama, mastima i uljima za njegu kože radi smirivanja crvenila, svraba i oteklina uzrokovanih kožnim oboljenjima poput ekcema, psorijaze i dermatitisa.

Antimikrobna svojstva

Neven posjeduje i antimikrobna svojstva koja mu omogućavaju borbu protiv različitih mikroorganizama, uključujući bakterije, gljivice i viruse. To ga čini korisnim u tretiranju manjih povreda, posekotina, ogrebotina i opekotina, sprečavajući infekcije i podržavajući proces zarastanja rana.

Cikatrizantna moć

Osim što pomaže u zarastanju rana, neven takođe može smanjiti vidljivost ožiljaka i pomoći u obnavljanju oštećene kože. Redovna primjena nevena na ožiljke može postepeno poboljšati njihov izgled i teksturu, čineći kožu glatkom i ravnom.

Antikancerogena aktivnost

Nekoliko studija sugeriše da neven može imati antikancerogena svojstva i da može pomoći u zaštiti od određenih tipova karcinoma. Antioksidativni sastojci prisutni u nevenu mogu pomoći u neutralizaciji slobodnih radikala i smanjenju oštećenja ćelija, što može doprineti prevenciji raka.

Poboljšanje zdravlja kože i kose

Kupke, tonici i šamponi koji sadrže neven mogu poboljšati opšte zdravlje kože i kose. Neven hidrira i omekšava kožu, čineći je zdravom i sjajnom, dok takođe može pomoći u jačanju kose i sprečavanju njenog opadanja.

Kako koristiti neven

Neven se može koristiti na različite načine, uključujući pripremu čajeva, tinktura, ekstrakata i ulja, kao i direktnu primjenu na kožu putem krema, masti i obloga. Čaj od nevena može se koristiti za ispiranje rana i upaljenih površina kože, dok se ulje od nevena može nanositi lokalno na problematična područja.