Moja apoteka

Njega suhe kože: Prirodni načini za hidrataciju i obnavljanje kože

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Njega suhe kože: Prirodni načini za hidrataciju i obnavljanje kože
Foto: Ilustracija

Suha koža može biti ne samo neugodna, već i frustrirajuća za mnoge ljude. Ona može uzrokovati nelagodu poput svrbeža, perutanja i crvenila te može otežati nanošenje šminke i narušiti samopouzdanje. Međutim, postoje mnoge prirodne metode koje mogu pomoći u ublažavanju suhe kože i vraćanju njezine hidratacije i vitalnosti.

Hidratizirajte se iznutra

Prvi korak u borbi protiv suhe kože je hidratacija iznutra. Pijenje dovoljno vode pomaže u održavanju hidratacije kože i sprječava njezino isušivanje.

Koristite blage proizvode za čišćenje

Izaberite blage, hidratantne proizvode za čišćenje koji neće isušiti kožu. Izbjegavajte agresivna sredstva za čišćenje koja sadrže alkohol ili sastojke koji mogu isušiti kožu.

Redovno hidratizirajte kožu

Nakon čišćenja, nanesite bogatu hidratantnu kremu ili losion koji će nahraniti i zaštititi kožu. Birajte proizvode koji sadrže sastojke poput shea maslaca, ulja jojobe, aloe vere ili hijaluronske kiseline, koji su poznati po svojim hidratantnim svojstvima.

Upotrebljavajte prirodna ulja

Kokosovo ulje, bademovo ulje, maslinovo ulje i ulje argana samo su neki od prirodnih ulja koja mogu pružiti duboku hidrataciju suhoj koži. Nanesite ih na kožu nakon tuširanja ili ih dodajte u svoju redovitu hidratantnu kremu radi dodatne hidratacije.
Izbjegavajte vruće tuševe: Vruća voda može isušiti kožu, pa je preporučljivo koristiti mlaku ili blago toplu vodu prilikom tuširanja ili kupanja. Također, ograničite vrijeme provedeno pod tušem kako biste izbjegli dodatno isušivanje kože.

Koristite ovlaživače zraka

Ovlaživači zraka mogu pomoći u održavanju vlažnosti zraka u vašem domu, posebno tokom zimskih mjeseci kada je zrak suh. To može smanjiti isušivanje kože i olakšati njezinu hidrataciju.

Prehrana bogata omega-3 masnim kiselinama

Dodajte u svoju prehranu namirnice bogate omega-3 masnim kiselinama poput masne ribe, lanenog sjemena, orašastih plodova i avokada. Omega-3 masne kiseline pomažu u održavanju zdrave kože iznutra.

Evo jednostavnog recepta za prirodni maslac za tijelo

Sastojci

  • 1 šoljica shea maslaca
  • 1/2 šoljice kokosovog ulja
  • 1/4 šoljice ulja jojobe
  • 10 kapi esencijalnog ulja po izboru (lavanda, ružmarin, naranča, itd.)

Upute

U manju posudu stavite shea maslac i kokosovo ulje. Stavite posudu u lonac s lagano proključalom vodom kako biste otopili shea maslac i kokosovo ulje. Pazite da voda ne ulazi u posudu s maslacem i uljem. Kad se shea maslac i kokosovo ulje otope i sjedine, maknite posudu s vatre i pustite da se malo ohladi. Dodajte ulje jojobe i esencijalno ulje po izboru te promiješajte.
Ostavite smjesu da se potpuno ohladi i stvrdne. Kad se smjesa stvrdne, možete je umutiti mikserom kako biste dobili kremastu teksturu. Prebacite maslac za tijelo u staklenku ili drugu posudu s poklopcem. Koristite ovaj prirodni maslac za tijelo svakodnevno ili prema potrebi kako biste nahranili i hidratizirali kožu.