Vrijeme je za čišćenje

Ovo su najbolji čajevi za detoks organizma

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Ovo su najbolji čajevi za detoks organizma
Foto: Ilustracija

U današnjem svijetu, gdje su svakodnevni izazovi neizbježni, briga o vlastitom zdravlju i dobrobiti postaje sve važnija. Detoksikacija, ili proces uklanjanja toksina iz tijela, postaje sve popularnija praksa među ljudima koji žele očistiti svoje tijelo i ojačati svoj imunološki sistem. U tom kontekstu, biljke poput đumbira, maslačka i piskavice postaju ključni saveznici u postizanju tog cilja.

Đumbir se smatra jednim od najučinkovitijih biljaka za detoksikaciju, budući da njegovi sastojci imaju protuupalna svojstva i bogati su antioksidansima. Konzumacija čaja od đumbira potiče probavu, potpomaže cirkulaciju te potiče eliminaciju toksina putem znojenja.

Đumbir ima izvanredno svojstvo izbacivanja nakupljenih toksina i otpadnih tvari iz crijeva i jetre. Ovaj potentan čaj ne samo da nas osvježava ujutro, već pruža poticaj u popodnevnim satima te pruža osjećaj ugode navečer.

Uz to, pozitivni učinci đumbira na zdravlje se nastavljaju. On podržava regeneraciju jetre, olakšava eliminaciju bubrežnih kamenaca, potiče rast i razmnožavanje korisnih bakterija u crijevima, normalizuje visoke nivoe šećera u krvi te spriječava nepoželjne promjene u organizmu povezane sa šećernom bolešću.

Sastojci

  • 2 dcl vode
  • 1 dcl kokosova mlijeka
  • ¼ žličice kurkume
  • ¼ kašike naribanog đumbira

Priprema

Stavite vodu da se grije u lončiću.
Kad voda zavrije dodajte joj kurkumu i đumbir. Smanjite temperaturu i kuhajte na laganoj vatri 7-10 minuta.
Dodajte mlijeko i procijedite čaj u čašu. Poboljšajte okus čaja dodavanjem meda.

Ako ste trudni ili bolujete od neke kronične ili teške bolesti, prije konzumiranja posavjetujete se s liječnikom

Čaj od maslačka

Konzumacija maslačka podiže u organizmu količinu enzima za koje je poznato da potiču detoksikaciju, čak može pomoći izbacivanju kancerogenih tvari. Smatra se da čaj od maslačka stimuliše jetru i poboljšava njezine funkcije te funkcije žučnog mjehura. Odličan je diuretik.

Zeleni čaj

Osvježava, rehidrira i pomaže pročistiti tijelo. Daje energiju, a zahvaljujući obilju antioksidansa ‘nabildat‘ će vaš imunosni sustav i zaštititi jetru od oštećenja. Dokazano je da pojačava sagorijevanje masnoća jer potiče metabolizam.

Čaj od piskavice

Čaj od piskavice mogao bi činiti dobro vašem probavnom sistemu. Čaj od sjemenki piskavice koristi se i za regulaciju nivoa šećera u krvi. Moćan je laksativ pa ga nemojte piti prije izlaska.