dobro je znati

Paradajz kao prirodni lijek: Tri bolesti koje možete ublažiti njegovom konzumacijom

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Paradajz kao prirodni lijek: Tri bolesti koje možete ublažiti njegovom konzumacijom
Foto: Pexels

Paradajz nije tek ukusna i osvježavajuća namirnica – on je i prirodni lijek koji može pomoći u borbi protiv nekoliko zdravstvenih problema.

Zbog svojih hranjivih svojstava, bogatstva vitamina, minerala i antioksidanasa, paradajz ima nevjerovatne koristi za naše zdravlje. Evo tri bolesti na koje može pozitivno uticati:

Bolesti srca 

Paradajz je bogat likopenom, antioksidansom koji dokazano smanjuje rizik od bolesti srca.

Likopen pomaže u smanjenju oksidativnog stresa u organizmu, što može dovesti do smanjenja lošeg holesterola i snižavanja krvnog pritiska.

Redovna konzumacija paradajza može značajno poboljšati zdravlje srca i krvnih žila, smanjujući rizik od srčanih bolesti i moždanog udara.

Zdravlje očiju 

Paradajz je bogat vitaminom A, koji je ključan za zdravlje očiju. Ovaj vitamin pomaže u održavanju dobrog vida i prevenciji bolesti poput makularne degeneracije, koja je česta uzrok gubitka vida kod starijih osoba.

Paradajz, zahvaljujući svom visokom sadržaju beta-karotena, može pomoći u smanjenju rizika od problema sa vidom izazvanih starenjem ili prekomjernim izlaganjem UV zračenju.

Problemi s probavom 

Ako imate problema sa zatvorom ili neurednom probavom, paradajz može biti vaš saveznik.

S visokim udjelom vlakana, ovaj plod potiče redovnu probavu i sprečava zatvor. Vlakna također održavaju ravnotežu bakterijske flore u crijevima, što doprinosi zdravlju probavnog sistema.

Osim toga, paradajz pomaže u smanjenju nadutosti i poboljšava apetit.