Pet prirodnih načina da nadoknadite magnezijum
Magnezijum je važan za zdravlje zuba, kostiju, srca, bubrega i mišića, također, on pomaže da se regulišu ostali nutritijenti, kao što su bakar, cink i vitamin D. Prisutan u skoro svim ćelijama, čuvar nervnog sistema, magnezijum igra važnu ulogu u brojnim tjelesnim funkcijama, i učestvuje u više od 300 enzimskih reakcija.
Ljudsko tijelo u prosjeku sadrži oko 25 grama ovog minerala: 60 posto ukupne količine uskladišteno je u kostima, oko 25 posto koriste mišići (magnezijum stimuliše mišićno opuštanje), a preostalih 15 posto raspodeljeno je na mozak, srce, jetru i bubrege.
Magnezijum učestvuje u prenosu nervnih impulsa, u proizvodnji proteina i u regulaciji srčanog ritma. Također, reguliše intestinalni tranzit i na taj način sprečava pojavu zatvora. Osim toga, izvanredan je prirodni lijek protiv stresa jer stimuliše uspostavljanje nervne i psihoemotivne ravnoteže, prenosi kurir.rs
Simptomi koji ukazuju na nedovoljan unos magnezijuma su:
* stalni osećaj umora
* napetost
* nervoza
* stres
* nesanica
* grčevi
* ponekad i lupanje srca
Istraživanja pokazuju da od nedostatka ovog minerala naročito pate žene koje često drže dijete pa zbog vitke linije izbegavaju konzumiranje hljeba, skrobnih namirnica, čokolade i suhog voća. Nedostatak je primijećen i kod osoba koje pretjerano uživaju u alkoholu ili su stalno izložene stresu.
5 prirodnih načina da nadoknadite magnezijum:
Banane
Možda je najlakši način da unesete magnezijum taj da pojedete bananu. Jedna banana sadrži 32 mg magnezijuma.
Špinat i kelj
Špinat i kelj su bogati vlaknima, antioksidantima, vitaminima, ali i mineralima kao što je magnezijum.
Ovas
Jedna šolja ovsene kaše sadrži 61 mg magnezijuma. Ako uz ovaj doručak dodate i malo sjemenki i koštunjavog voća, povećat ćete taj broj.
Sjemenke
Sjemenke bundeve, orah, brazilski orah, bademi i pistaći dobar su izvor magnezijuma, koji pomaže kod anksioznosti i depresije. Oni također poboljšavaju raspoloženje zato što sadrže protein, vlakna, zdrave masti i druge nutritiente.
Crna čokolada
Čokolada koja sadrži više od 80 odsto kakaa u sebi, bogata je antioksidantima. Takođe sadrži dosta magnezijuma.