Čest probavni problem

Pet prirodnih rješenja za zatvor koja možete pronaći u vašoj kuhinji

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Pet prirodnih rješenja za zatvor koja možete pronaći u vašoj kuhinji
Foto: Ilustracija

Zatvor je čest probavni problem koji može uzrokovati nelagodu i ometati svakodnevni život. Mnogi ljudi traže prirodne načine za ublažavanje zatvora, a često se rješenja mogu pronaći u samoj kuhinji. Različite namirnice i napici mogu imati blagotvoran učinak na probavu, potičući redovito pražnjenje crijeva i olakšavajući simptome zatvora.

Melasa

Prema istraživanju objavljenom prošle godine u časopisu Journal of Ethnopharmacology, uzimanje jedne jušne žlice crne melase prije odlaska na spavanje može učinkovito riješiti problem zatvora do jutra. Crna melasa je kuhana i koncentrisana tri puta, zbog čega sadrži visoku koncentraciju vitamina i minerala, posebno magnezija, što može značajno pomoći u olakšavanju zatvora.

Čaj od mente ili đumbira

Menta i đumbir su prirodni lijekovi koji su se pokazali učinkovitima kod zatvora, kao i kod raznih drugih probavnih problema. Mentol prisutan u menti ima antispazmodičko djelovanje, opuštajući mišiće probavnog trakta i olakšavajući prolazak hrane. Đumbir je poznata ljekovita biljka koja potiče probavu stimulirajući proizvodnju topline u tijelu. Čaj od đumbira se preporučuje jer sama topla tekućina također potiče probavu. Također, čaj od maslačka može biti koristan jer ima blagi laksativni učinak i pomaže u detoksikaciji tijela.

Voda sa sokom od limuna

Citrična kiselina prisutna u limunovom soku djeluje kao poticaj na probavni sistem, što može pomoći u rješavanju problema zatvora i detoksikaciji tijela. Svako jutro možete iscijediti svježi limun u čašu vode i popiti ga ili dodati limunov sok u čaj. Ovaj osvježavajući napitak ne samo da trenutačno potiče pražnjenje, već i dugoročno poboljšava probavu. Također, ne oklijevajte zagrijati vodu prije dodavanja limuna jer topla ili vruća tekućina također ima poticajan učinak na crijeva

Suhe šljive

Tri suhe šljive sadrže tri grama vlakana i fenolne tvari koje potiču kontrakcije crijeva i potiču na obavljanje nužde. Kada je riječ o suhom voću, suhe smokve su također odličan izbor jer manje uzrokuju nadimanje od suhih šljiva. Prema stručnjacima, jedan od vrlo jednostavnih načina za održavanje redovitosti stolice je svakodnevno konzumiranje soka od šljive.

Ricinusovo ulje

Ovo sredstvo protiv zatvora je poznato još od davnina. Stručnjaci iz Klinike Cleveland također preporučuju upotrebu ricinusovog ulja kao laksativa: popijte jednu ili dvije čajne kašike na prazan želudac i kroz osam sati trebali biste osjetiti rezultat. Zašto? Jedan od sastojaka ovog ulja razgrađuje se i pretvara u tvar koja stimulira debelo i tanko crijevo.