Moć prirode

Prirodne biljke za olakšanje kašlja i iskašljavanja

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Prirodne biljke za olakšanje kašlja i iskašljavanja
Foto: Ilustracija

Kašalj može biti neugodan simptom koji uzrokuje nelagodu i iritaciju u grlu. Srećom, priroda nam nudi širok spektar biljaka koje mogu pomoći u smirivanju kašlja i olakšavanju iskašljavanja. Od davnina, ljudi su koristili različite biljke za ove svrhe, a mnoge od njih su i danas popularne zbog svojih ljekovitih svojstava. U nastavku otkrijte neke od najefikasnijih biljaka za olakšanje kašlja i iskašljavanja.

Biljke koje smiruju kašalj

Sljez 

Sljez je tradicionalno korištena biljka za smirivanje kašlja i iritacije grla. Njegovi sastojci stvaraju gelastu supstancu koja oblaže sluznicu grla i ublažava iritaciju.

Bosiljak

Bosiljak je poznat po svojim antibakterijskim i protuupalnim svojstvima. Čaj od bosiljka može pomoći u smirivanju suhog kašlja i ublažavanju nadražene sluznice.

Kamilica

Kamilica je blaga i umirujuća biljka koja može pomoći u ublažavanju iritacije u grlu i smirivanju kašlja. Također ima protuupalna svojstva koja mogu pomoći u smanjenju upale.

Biljke koje pomažu kod iskašljavanja

Tamijan

Tamijan je biljka koja se tradicionalno koristi za poticanje iskašljavanja i olakšavanje disanja. Njegovi sastojci mogu pomoći u razrjeđivanju sluzi i olakšavanju njenog izbacivanja iz pluća.

Eukaliptus

Eukaliptus je poznat po svojim iskašljavajućim svojstvima i sposobnosti otvaranja disajnih puteva. Inhalacija parom eukaliptusa može pomoći u olakšavanju disanja i iskašljavanju.

Kadulja

Kadulja je biljka koja može pomoći u smirivanju upale i poticanju iskašljavanja. Čaj od kadulje može pomoći u razrjeđivanju sluzi i olakšavanju njenog izbacivanja.

Kako bripremiti biljne pripravke

Biljne čajeve možete pripremiti jednostavno prelijevanjem svježih ili sušenih biljaka vrućom vodom i ostavljanjem da odstoji nekoliko minuta. Za iskašljavanje, inhalaciju pare ili grgljanje možete koristiti i esencijalna ulja ovih biljaka.

Prirodne biljke mogu biti efikasna opcija za olakšavanje kašlja i iskašljavanja. Uz pravilnu upotrebu i poštivanje uputa, biljke mogu biti koristan i siguran dodatak vašem režimu za olakšavanje kašlja i iskašljavanja.