Provjereno smanjuje napetost i poboljšava raspoloženje
Napici od kakaa mogu pomoći u smanjenju stresa i neutralizirati negativne efekte masne hrane kojoj se mnogi okreću u stresnim trenucima.
Nova studija Univerziteta u Birmingemu pokazuje da konzumiranje kakaa može ubrzati oporavak od fizioloških efekata stresa, posebno nakon što pojedemo hranu bogatu mastima. Ova studija, objavljena u Food & Function, ukazuje na to da kakao, zahvaljujući flavanolu epikatehinu, poboljšava vaskularnu funkciju, smanjuje krvni pritisak i pomaže u smanjenju negativnih efekata stresa na krvne sudove.
Za studiju je bilo angažovano 23 mlade, zdrave osobe, koje su nakon obroka bogatog mastima popile napitak od kakaa sa visokim ili niskim sadržajem epikatehina, a zatim su bile podvrgnute stres testu. Iako nije bilo značajnih razlika u drugim merama stresa, grupa koja je konzumirala napitak sa visokim udelom epikatehina brže je povratila vaskularnu funkciju, što ukazuje na brži oporavak od stresa.
Iako je masna hrana često uteha u stresnim situacijama, ona može negativno uticati na vaskularnu funkciju i usporiti oporavak od stresa. Zbog toga se preporučuje izbegavanje takve hrane, posebno za osobe koje su često pod stresom, jer dugoročni stres može povećati rizik od kardiovaskularnih bolesti.
Flavanoli iz kakaa, poput epikatehina, mogu neutralizirati negativne efekte stresa jer povećavaju nivo dušikovog oksida, što poboljšava funkciju krvnih sudova. Slično deluju i zeleni čaj, bobičasto voće, te druge hrane bogate flavanola.
Iako kakao nije pomogao u očuvanju oksigenacije mozga tokom stresa, istraživanje pokazuje da može biti koristan dodatak ishrani u stresnim situacijama. Dakle, ako već konzumirate masnu hranu pod stresom, dodavanje kakaa, zelenog čaja ili bobičastog voća može pomoći u ublažavanju negativnih efekata.