prirodni eliksiri

Šta piti za zdraviju jetru? Prirodni recepti koje možete napraviti kod kuće

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Šta piti za zdraviju jetru? Prirodni recepti koje možete napraviti kod kuće
Foto: Freepik

Jetra je jedan od najvažnijih organa u ljudskom tijelu – neprekidno filtrira krv, razgrađuje toksine i učestvuje u gotovo svakom procesu koji održava organizam u ravnoteži. 

Ona sudjeluje u probavi, regulira metabolizam, skladišti energiju u obliku glikogena i proizvodi brojne enzime potrebne za normalno funkcionisanje. Upravo zbog tolikog opterećenja, ovaj organ je izuzetno osjetljiv na promjene u načinu života.

Kada se u jetrenim stanicama počne gomilati masnoća, više od uobičajenih 5 do 10 %, dolazi do stanja poznatog kao masna jetra. Nakupljene masti mogu uzrokovati upalu, oštećenja i postepeno stvaranje ožiljnog tkiva. Uzroci su različiti – od prekomjernog unosa alkohola, loših prehrambenih navika i premalo kretanja, pa sve do pušenja i dugotrajne dehidracije.

Masna jetra se obično dijeli na alkoholnu i nealkoholnu. Prva se javlja kod pretjerane konzumacije alkohola i može biti praćena simptomima poput žutila kože, povišene temperature ili vidljivih paučinastih vena. Nealkoholna masna jetra nastaje nezavisno od alkohola, a najčešće je povezana s prekomjernom tjelesnom težinom, prehranom bogatom šećerima te nedostatkom fizičke aktivnosti.

Iako se ovo stanje često razvija neprimjetno, postoje znakovi na koje treba obratiti pažnju: umor, slab apetit, mučnina, bolovi ispod desnog rebarnog luka, gubitak težine, oticanje nogu ili trbuha te promjene na koži i očima. Pravovremeno reagovanje ključno je kako bi se spriječile ozbiljnije komplikacije.

Uz savjete ljekara, određene namirnice i prirodni napici mogu pružiti dodatnu podršku jetri i pomoći u njenoj regeneraciji.

Prirodni napici koji mogu biti od koristi jetri

Sok od indijskog ogrozda (amle)

Ovo sitno voće obiluje antioksidansima i vitaminom C. Tradicionalno se koristi za jačanje probavnog sistema i osvježavanje organizma. Konzumiranje razrijeđenog soka amle na prazan želudac može pomoći jetri da lakše obradi masnoće i toksine. Amla se može koristiti i u prahu kao alternativa svježem plodu.

Cvekla

Cvekla sadrži biljne pigmente koji doprinose obnovi stanica i podržavaju prirodne procese detoksikacije u jetri. Svježe pripremljen sok od cikle potiče cirkulaciju i olakšava uklanjanje masnoća iz jetrenih stanica.

Artičoka

Artičoka se tradicionalno koristi kao podrška jetri jer može pojačati lučenje žuči, što pomaže razgradnji masnoća i izbacivanju štetnih tvari iz organizma. Sadrži snažne antioksidanse koji doprinose regeneraciji oštećenih stanica.

Topla voda s limunom i medom

Ova jednostavna kombinacija može pomoći jutarnjoj probudi organizma. Limun donosi vitamin C, dok med daje energiju i potiče rad probave. Topla voda, uz ove dodatke, može blago potaknuti jetru na rad i pomoći izbacivanju toksina.

Kurkuma

Kurkuma i njen aktivni sastojak kurkumin poznati su po protuupalnim svojstvima. Topli napitak od kurkume može doprinijeti smanjenju upale u jetrenom tkivu i zaštiti stanica od oksidativnog stresa.

Čaj od zobi

Zob je bogata vlaknima i beta glukanima koji podržavaju zdravlje probavnog sistema. Čaj od zobi može biti koristan kod osoba s masnom jetrom jer pomaže pri razgradnji nakupljenih masnoća.

Zeleni čaj

Zeleni čaj obiluje katehinima koji mogu doprinijeti boljem radu jetre i smanjenju masnih naslaga u jetrenim stanicama. Umerena, svakodnevna konzumacija može biti korisna kao dio zdravih životnih navika.

Sok od žižule

Ovo tradicionalno voće koristi se u azijskoj medicini za jačanje i osvježavanje organizma. Sok od žižule može doprinijeti zaštiti jetre zahvaljujući antioksidantima i blagotvornim mineralima.

Jabučni ocat

Neki ga koriste kao dio rutine za poticanje metabolizma. Razrijeđen u vodi, jabučni ocat može doprinijeti boljoj razgradnji masnoća, ali važno ga je koristiti umjereno i uvijek razblažen.

Hrana koja može pomoći zdravlju jetre

Jabuke

Zahvaljujući vlaknima, jabuke mogu pomoći u čišćenju probavnog sistema. Redovno konzumiranje kvalitetnih, neprskanih jabuka može biti blaga podrška jetri.

Kafa

Brojna istraživanja pokazala su da osobe koje piju umjerene količine kafe imaju manji rizik od razvoja određenih jetrenih bolesti. Kafa može povećati nivo zaštitnih antioksidansa i smanjiti taloženje masnoća u jetri.

Zdrave navike, uravnotežena prehrana i dovoljan unos tekućine temelj su pravilnog funkcionisanja jetre. Prirodni napici i namirnice mogu biti dobra dopuna brizi o ovom važnom organu, ali ne zamjenjuju stručni savjet ili medicinski tretman kada je on potreban.