Zova: Jača imunitet i ublažava simptome prehlade

Zova (lat. Sambucus nigra), poznata i kao bazga, jedna je od najcjenjenijih biljaka u narodnoj medicini širom Balkana.
Njeni mirisni cvjetovi i tamni bobičasti plodovi koriste se stoljećima za jačanje imuniteta, borbu protiv prehlade, izbacivanje toksina i njegu kože. Lako dostupna, mirisna i snažna, zova je pravi dar prirode.
Ljekovita svojstva zove
Zova ima izuzetno širok spektar djelovanja, zahvaljujući brojnim korisnim sastojcima:
- Jača imunitet – bogata antioksidansima i flavonoidima, zova potiče odbrambene mehanizme organizma
- Smanjuje simptome gripe i prehlade – djeluje kao prirodni antivirusni i antibakterijski agens
- Podstiče znojenje i izbacivanje toksina – efikasna kod snižavanja temperature
- Poboljšava varenje i olakšava pražnjenje crijeva – djeluje blago laksativno
- Djeluje protuupalno i diuretski – čaj od cvijeta zove koristi se i kod upale mokraćnih puteva
- Njega kože – ekstrakt zove se koristi za tretiranje akni, ekcema i u prirodnoj kozmetici
Šta se može napraviti od zove?
Zova je svestrana biljka, te se koristi i u kuhinji i u narodnoj medicini.
Evo najpopularnijih načina upotrebe:
- Sirup od zove – prirodni eliksir za imunitet
- Čaj od cvijeta zove
- Pekmez od bobica zove
- Tinktura od bobica zove
Recept za domaći sirup od zove:
Sastojci
- 20 do 30 svježih cvjetova zove
- 2 litra vode
- 2 limuna (neprskana, oprana i narezana na kolutove)
- 1,5 – 2 kg šećera (po želji)
- 1 kesica limuntusa (ili 2 kašike limunske kiseline)
Priprema:
Cvjetove očistite (ne prati pod vodom da ne izgubite mirisni polen!) i stavite ih u veću posudu. Dodajte narezane limune i 2 litra vode. Pokrijte gazom ili čistom krpom i ostavite da stoji 24–48 sati na hladnom i sjenovitom mjestu (ne na direktnom suncu).
Nakon maceracije, procijedite tečnost kroz gazu ili gusto cjedilo.
U procijeđenu tečnost dodajte šećer i limunsku kiselinu, pa sve kuhajte lagano 15–20 minuta dok se šećer potpuno ne otopi. Sipajte vruć sirup u sterilizirane boce, odmah zatvorite i ostavite da se ohladi.
Sirup se razblažuje s vodom u omjeru po želji (npr. 1:5 ili 1:6). Čuvati u frižideru nakon otvaranja.
Dodaj malo menta listova ili krišku limete u čašu s razblaženim sirupom za dodatnu svježinu i dobit ćete savršeno ljetno piće!