Žvakanje kunice može riješiti ozbiljne zdravstvene probleme

Kunica (Achillea millefolium), poznata i kao stolisnik, stoljećima se koristi u narodnoj medicini, a savremena istraživanja potvrđuju njena ljekovita svojstva.
Žvakanje svježih listova ove biljke može imati brojne zdravstvene koristi, posebno za probavni sistem i oralno zdravlje.
Istraživanje objavljeno u Journal of Ethnopharmacology pokazalo je da aktivni spojevi u kunici, poput flavonoida i tanina, djeluju protuupalno i antibakterijski. Redovno žvakanje listova može pomoći u smanjenju upala desni i osvježavanju daha, a zbog blagih anestetičkih svojstava može ublažiti zubobolju.
Bolja probava
Spojevi u kunici potiču proizvodnju probavnih enzima, što pridonosi boljoj probavi i smanjenju nadutosti. Studija Univerziteta u Paviji ističe da ova biljka može pomoći i u regulaciji želučane kiseline, čime olakšava tegobe poput gastritisa.
Kunica nije zamjena za medicinske tretmane, ali njena konzumacija u umjerenim količinama može imati blagotvoran uticaj na zdravlje.
Ako želite isprobati njezine prednosti, najbolje je istu žvakati svježu ili pripremiti blagi čaj koji će dodatno umiriti probavni sistem.