Napokon i za žene: U prodaji je ženska verzija slavne ‘Viagre’

Dok za “dečke” postoji plava tabletica u svrhu jačanja seksualne želje i erekcije, slavna Viagra koja od puštanja u prodaju 1998. svake godine bilježi rast prodaje, napokon je za tržište odobren i njezin ženski par – ružičasta tableta Addyi. Riječ je o lijeku fibanserinu namijenjenom ženama sa slabim libidom, piše Reuters.

Lijek je prije puštanja na tržište prošao trnovit put – američka Agencija za zaštitu hrane i lijekova FDA nije ga odobrila 2010. i 2013., no na njegovo odobravanja su utjecali ženski lobiji i udruge.

– Ovo je najveća stvar za žensko seksualno zdravlje od izuma kontracepcijske pilule – u svojoj je izjavi rekla američka Nacionalna udruga potrošača.

Za razliku od muške Viagre koja djeluje na principu povećanja cirkulacije do genitalija, Addyi funkcionira tako da stimulira seksualne impulse u mozgu, na sličan način kao što to rade inhibitori ponovne pohrane serotonina namijenjeni liječenju depresije. U testnoj studiji žene koje su uzimale rozu tabletu imale jedno zadovoljavajuće seksualno iskustvo više nego one koje su uzimale placebo, a stručnjaci smatraju da je to značajan rezultat.

Lijek treba uzimati svakodnevno, a kritičari ovog lijeka tvrde kako su nuspojave brojne i potencijalno opasne. On dolazi uz upozorenje da se nikako ne smije uzimati uz alkohol, a u nuspojave spadaju snižavanje krvnog tlaka i nesvjestice.