Napravite sami balzam protiv glavobolje

Ako vas muče glavobolje – probajte ih otkloniti jednostavnim balzamom koji ćete napraviti sami, u kućnoj radinosti.

Svako od nas je barem jednom posegnuo za “narodnim lijekom” za neku zdravstvenu tegobu koja nas muči – ne bismo li se makar malo osjećali bolje.

Važno je naglasiti – nekada narodna medicina neće biti djelotvorna, a kada god naše stanje  (glavobolja, prehlada… ) prelazi u nešto ozbiljnije obavezno treba potražiti pomoć ljekara. Takođe, ako ste već pod terapijom zbog drugih zdravstvenih problema, nemojte na svoju ruku eksperimentisati s raznim biljnim preparatima i suplementima, bez konsultacije s ljekarom ili apotekarom.

Balzam protiv glavobolje – sastojci i priprema:

Sastojci:

¼ šolje kokosovog ulja

1 kašičica shea maslaca, kakao maslaca ili njihove smjese

12 kapi esencijalnog ulja mente

12 kapi esencijalnog ulja lavande

mala tegla sa širokim otvorom

Način pripreme:

Stavite kokosovo ulje i shea ili kakao maslac u staklenu posudu i stavite iznad posude s vrucom vodom. Zagrijte dok se potpuno ne otopi. Dodajte esencijalna ulja i ulijte u male posude. Ostavite da se ohladi i potom pokrijte.

U slučaju glavobolje, jednostavno balzam prstima nanesite na sljepoočnice ili čelo radi olakšanja.

Eterično ulje lavande koristi se vijekovima kao sredstvo za poboljšanje raspoloženja, sedativ, spazmolitik, antihipertenziv, antimikrobno, analgetsko sredstvo, za zacjeljivanja rana, piše ordinacija.vecernji.hr. Inače, za ulje lavande smatra se da je efikasno kod smanjenja boli uzrokovane migrenom.

(Cuvajzdravlje.ba)