Nije dobra samo za oči, mrkva ima više blagodati

Mrkva je “stekla slavu” zbog visokog sadržaja vitamina A – mikroelementa povezanog sa zdravljem očiju. Ipak, nutricionisti poručuju da ovo povrće treba redovno konzumirati, jer ima brojne druge blagodati za zdravlje.

“Iako je istina da vitamin A utiče na zdravlje očiju, važno je napomenuti da je korist specifična za smanjenje rizika od noćnog sljepila (teškoće sa gledanjem u uslovima slabije osvijetljenosti) i određenih bolesti oka”, kaže dijetetičarka Loren Manaker.

Iako vam grickanje jedne ili dvije mrkve neće trenutno dati “oči sokolove” kombinacija hranljivih sastojaka iz ovog povrća, svakako utiče na opšte zdravlje očiju.

“Lutein može pomoći u smanjenju rizika od razvoja makularne degeneracije”, dodala je

Vitamin A međutim, osim toga što je dobar za očuvanje vida, ima uticaj i na prevenciju kancera.

“Mrkva je bogata vitaminom A, antioksidansom – beta karotenom. Antioksidansi štite naše tijelo od slobodnih radikala i mogu pomoći u sprečavanju hroničnih bolesti, uključujući određene vrste karcinoma”, objasnio je Edi Rids, urednik portala healthadvice.com (Zdravstveni savjeti).

Konkretno, mrkva je proučavana zbog svog efekta, između ostalog, i na rak dojke, debelog crijeva i prostate.

Jedna analiza iz 2018. godine otkrila je da je veći unos mrkve povezan sa smanjenim rizikom od raka dojke, dok je studija iz 2020. godine, u kojoj je učestvovalo preko 57.000 ljudi, ukazala da može zaštititi od raka debelog crijeva.

Prema Američkom institutu za istraživanje raka, postoje “ubjedljivi” dokazi da kombinovanje povrća bez skroba (poput mrkve) sa voćem smanjuje rizik od raka digestivnog trakta.

Takođe, “mrkva je namirnica preporučljiva za one koji žele da smršaju, jer ima prilično malo kalorija”, kaže Rids.

Umjesto klasičnih kaloričnih grickalica, odlučite se za grickanje mrkve koja će vas činiti sitim neko vrijeme.

“Mrkva normalne veličine sadrži 1,7 grama vlakana, što čini pet do 7,6 odsto dnevnih potreba za vlaknima jedne osobe. To znači da mrkva ima pozitivan uticaj na zdravlje crijeva i probavnog sistema”, rekao je Rids.

Osim za vitku liniju, dobra je i za zdrav ten.

“Iako se podaci istraživanja još obrađuju i potrebne su konkretnije analize, postoje dokazi koji ukazuju na to da jedenje karotenoida može zaštititi od oštećenja od sunca”, tvrdi Manaker.

“Mrkva je prirodni izvor karotenoida i stoga može pomoći u zaštiti kože od oštećenja od sunca. Osim toga, sadrži vitamin C, koji može pomoći u stvaranju kolagena”, dodala je Maneker.

Nizak glikemijski indeks

Mrkva nije tradicionalno poznata po svojim prednostima za zdravlje kostiju, ali nudi značajnu količinu dvije hranljive materijekao što su kalcijum i vitamin K, koje podržavaju kosti”, kaže Trista Best, dijetetičar i master javnog zdravlja.

Jedna šolja mrkve sadrži 40 miligrama kalcijuma (četiri odsto preporučenog dnevnog unosa) i 15,8 mikrograma vitamina K (17,5 odsto dnevne preporuke za žene i 13,2 odsto za muškarce).

Na kraju, stručnjaci navode da se ne treba plašiti šećera iz mrkve jer imaju nizak glikemijski indeks.

“Mrkva sadrži prirodne šećere, otuda i njihov slatki ukus”, objašnjava Rids.

“Međutim, oni imaju niži glikemijski indeks jer imaju relativno nižu količinu šećera i kalorija dok su bogati vlaknima. To čini GI rezultat od oko 39. To će malo vjerovatno izazvati skok šećera kod pacijenata sa dijabetesom”, zaključuje Rids.

(RTS)