Novi trend: Da li kafa i limun pomažu u gubitku težine?

Da li kafa i limun pomažu u gubitku težine?

To je pitanje koje svi postavljaju dok novi velnes trend preuzima TikTok i druge društvene mreže, sa impresivnih 11 miliona pregleda na heštegu #LemonCoffee i skoro milion na #LemonCoffeeHotWater.

Video-snimci na kojima neko snima sebe kako cijedi limun u jutarnju kafu, praćen fotografijama “prije i poslije” kako bi istakli svoje navodne rezultate gubitka težine, u najboljem slučaju su sumnjivi u smislu valjanosti.

Ali oni takođe nisu ništa novo. Godinama su ljudi bili zaluđeni različitim trendovima koji sugerišu da će im jednostavna mješavina svakodnevnih sastojaka dati trenutne rezultate gubitka težine.

Ipak, previše je dobro da bi bilo istinito.

Da li kombinacija kafe i lumuna pomaže u mršavljenju?

“Ne, ne postoji čarobna kombinacija kafe i limuna koja može da pomogne u gubitku težine” kaže za “Woman and home” dr Alona Pulde, ljekar porodične medicine specijalizovana za ishranu.

Realnost je da limun nema nikakva magična svojstva koja bi nam pomogla da se ‘smanjimo’. I dok kafa može imati neke prednosti, one su u najboljem slučaju privremene, imaju svoju cijenu i ne zamjenjuju zdravu ishranu, niti podržavaju dugoročno gubitak težine, prenosi Ona.rs.

Kad je u pitanju gubitak težine, najbolje je da se držite jednostavne formule za kalorijski deficit. To znači da morate da potrošite više energije nego što inače trošite.

Iako postoji mnogo načina da se uđe u ovaj deficit, istraživanja više institucija, uključujući Medicinski univerzitet u Beču i bolnicu Bundang Nacionalnog univerziteta u Seulu, pokazuju da je to jedini način da se izgubi težina.

Limun i kafa neće direktno pomoći da smršate, ali ako zamijenite visokokaloričnu jutarnju kafu, poput kafe sa puno šećera ovom alternativom bez kalorija, to može da pomogne da smanjite ukupan dnevni unos kalorija.

(Čuvajzdravlje.ba)