Objavljene prve smjernice o tretmanu karcinoma dojke u BiH

Na prošlogodišnjoj naučnoj konferenciji 12. Dani BHAAAS u BiH, koji je organizovala Bosanskohercegovačko-američka akademija umjetnosti i nauka (BHAAAS) u Mostaru, održan je okrugli stol o raku dojke koji je vodila doktorica iz SAD-a Lejla Hadžikadić-Gušić.

Rezultat tog okruglog stola su prve bh. smjernice o tretmanu karcinoma dojke, što će uveliko pomoći doktorima i zdravstvenim ustanovama u BiH da poboljašaju liječenje ove opake bolesti. Smjernice su objavljene i “The Bosnian Journal Of Basic Medical Sciences”.

Većina zemalja imaju međunarodne i nacionalne smjernice tretmana karcinoma dojke, međutim u Bosni i Hercegovini one nisu postojale.

Hadžikadić-Gušić je navela da je veoma bitno imati takav dokument koji se redovno obnavlja po naučnim istraživanjima.

– Sada u BiH možemo uspješnije i strateški liječiti pacijentice po najnovijim preporukama struke. Za karcinom dojke to je vrlo bitno pošto je to jedna struka onkologije koja se često mijenja i dopunjava prema najnovijim istraživanjima i preporukama najuglednijih klinika svijeta – kazala je Hadžikadić-Gušić.

Osim Hadžikadić-Gušić na smjernicama su radili: Timur Cerić, Inga Marijanović, Ermina Iljazović, Dijana Koprić, Anela Zorlak, Mahira Tanović, Alma Mekić- Abazović, Ibrahim Šišić, Una Delić, Jasminka Mustedanagić-Mujanović, Alija Aginčić, Edin Bećiragić, te Frederick L Greene, saopćeno je iz BHAAAS-a.

 

(Čuvajzdravlje.ba)