Ove navike usporavaju gubljenje kilograma

Ljudi se često toliko fokusiraju na gubljenje kalorija da zaboravljaju koliko je ljudsko tijelo ustvari sposobno da samo sagorijeva kalorije. Što je metabolizam brži, sagorijevamo više kalorija. Upravo zbog toga je potrebno izbjegavati navike koje usporavaju metabolizam, piše “Bright Side”.

Neodređen raspored konzumiranja hrane

Jedna od osnovnih stvari koja usporava metabolizam je neodređen raspored konzumiranja hrane. Ukoliko nemate određen raspored, vaše tijelo ne zna kada će naredni put da konzumira hranu, te onda pokušava da uspori proces da bi zadržalo rezervu za kasnije.

Nedostatak sna

Opšte je poznata činjenica da ljudima koji ne spavaju nedostaje energije, što znači da će se taj dan manje kretati i samim tim potrošiti manje kalorija. Rješenje je jednostavno, iako nekad nije lako pronaći vrijeme za spavanje, potrudite se da taj raspored ustalite. Pijte prirodne čajeve i koristite pomagala kao što su aplikacije koje mere kvalitet i dužinu spavanja.

Predugo sjedenje

Ukoliko većinu svog dana provedete za stolom, treba da budete biti svesni da će to uticati na vaš metabolizam. Mnogo istraživanja je dokazalo da sjedenje u kancelariji ima uticaj na vaš organizam zbog čega nekolicina firmi ohrabruje svoje zaposlene da svakih 30 minuta ustanu i istegnu se.

Nedovoljno kalcijuma u organizmu

Unošenje kalcijuma je jako bitno kada je u pitanju regulisanje metabolizma. Ukoliko ne volite mlijeko ili jednostavno ne smijete da ga pijete, potražite druge izvore kalcijuma.

Dehidracija

Voda je bitna za svaki proces koji se odvija u našem organizmu, a ukoliko je vaše tijelo dehidriralo, onda ono neće funkcionisati kako treba. Istraživanja su dokazala da voda može ubrzati metabolizam za 30 posto, prenose NN.

Nedostatak proteina

Protein igra bitnu ulogu u uspostavljanju i održavanju savršene težine. Nakon konzumiranja proteina osjećamo sitost zbog čega konzumiramo manje kalorija.

Čuvajzdravlje.ba