Ovo se događa u našem tijelu ako redovno jedemo šljive

Šljive su povezane s velikim dobrobitima za zdravlje, a za mnoge od njih tek rijetki znaju. Kako donosi BBC Good Food, redovna konzumacija ovog voća ima mnogo prednosti. Osim što su bogate vitaminima i mineralima, također imaju i malo kalorija, zbog čega su savršen izbor za zdrav međuobrok.

Kako objašnjavaju dijetetičari, postoji nekoliko promjena koje će se dogoditi našem tijelu ako budemo redovno konzumirali šljive. Kao prvo, one djeluju protivupalno zbog čega nam dokazano mogu pomoći u prevenciji mnogih bolesti uključujući rak i dijabetes.

Isto tako, studije potvrđuju kako je redovna konzumacija šljiva povezana sa snižavanjem pritiska i razine lošeg holesterola u krvi. Dijetetičari objašnjavaju da ova dva stanja povećavaju rizik od bolesti srca i krvožilnog sistema, a jedenjem šljiva rizik od njih značajno je manji.

Šljive su bogate raznim vitaminima i mineralima, uključujući kalcij koji osigurava normalno zgrušavanje krvi. Također opskrbljuju naše tijelo kalijem i vitaminom C te su bogate polifenolima koji su povezani sa smanjenim faktorima rizika od kardiovaskularnih bolesti.

Ako jedemo šljive, studije pokazuju da ćemo i lakše smršati. Naime, konzumacija ovog voća usko je povezana s ubrzanim radom metabolizma i poticanjem probave, što doprinosi lakšem skidanju kilograma.

Konzumacija šljiva također može poboljšati kognitivnu funkciju. Studije na životinjama sugerišu da bogat sadržaj polifenola u šljivama dokazano pomaže u ublažavanju kognitivnog opadanja povezanog sa starenjem, prenosi Index.hr.

(Čuvajzdravlje.ba)