Pet napitaka izaziva glavobolje, jedan od njih pijemo svaki dan

Korisni savjeti

​Glavobolju mogu da izazovu različite stvari: stres, alergija, dehidratacija, pa čak i ishrana.

Iako postoje metode liječenja glavobolja, one su smetnja, pogotovo ako se stalno ponavljaju. Ne samo da mogu da vam poremete dan i noć, već zbog njih možete da se osjećate ošamućeno i dezorijentisano.

Ako se glavobolja neprestano vraća, možda je vrijeme da promijenite neke svakodnevne navike. Nutricionistkinja Sidni Grin za “Eat This” otkriva da i neka pića mogu da budu uzrok glavobolje.

Energetska pića

Prema Sidni Grin, mnoga energetska pića puna su dodatnih šećera, kofeina i dodataka za koje se smatra da povećavaju energiju.

“Iako će vam takva pića možda dati podsticaj za sat ili dva, pad energije koji će uslijediti nakon toga može dovesti do glavobolje i umora zbog dehidrirajuće prirode kofeina i šećera”, pojasnila je.

Pivo i vino

“Svaki alkohol je diuretik, što znači da podstiče gubitak vode i elektrolita”, ističe Sidni Grin.

Međutim, za razliku od žestokih pića kojima se može dodati led, pivo i vino mogu imati veći diuretski potencijal. To može da dovede do dehidracije i glavobolje.

Voćni sokovi

“Voćni sokovi mogu da budu vrlo bogati šećerom, što ima direktan uticaj na nervni sistem”, kaže Sidni Grin i dodaje da će ispijanje samog soka (bez hrane ili druge tečnosti) može dovesti do brzog porasta i pada šećera u krvi. Brza fluktuacija šećera u krvi vjerovatno će podstaći glavobolju.

Savjet je da birate hladno cijeđene sokove napravljene uglavnom od povrća, koji imaju više vlakana i manje šećera od voća. Pazite samo da ne sadrže dodatne šećere. Jedini sastojci treba da budu voće i povrće bez konzervansa.

Kafa

Ako ste navikli na jutarnju dozu kofeina, možda će vam trebati da biste mogli funkcionisati ostatak dana. Međutim, pijenje previše kafe ima i loše strane.

“Jedna šoljica kafe zapravo može da pomogne kod glavobolje, ali više od jedne šoljice može da bude recept za jaku glavobolju”, tvrdi Sidni Grin.

Nutricionistkinja pojašnjava da kofein sužava krvne sudove. Kako kofein napušta tijelo, širić se krvni sudovi. Zatim sve veći pritisak krvotoka može izazvati glavobolju, prenosi b92.

(Čuvajzdravlje.ba)