Pet promjena na kosi koje otkrivaju zdravstvene probleme

Iako je kosa jedan od najljepših ukrasa, ona može imati puno važniju ulogu.

Ovaj dio našeg tijela, baš poput noktiju, može nam otkriti puno o stanju organizma. Primijetite li neke nagle promjene na vašoj kosi, ne ignorišite ih jer one mogu biti pokazatelj zdravstvenih problema.

Pretjerano ispadanje kose

Žena u prosjeku dnevno izgubi stotinjak vlasi, što se smatra normalnom pojavom. No ako primijetite kako vam je kosa počela značajnije otpadati, najbolje rješenje je potražiti savjet liječnika. Pretjerano ispadanje kose može biti znak poremećaja u ravnoteži hormona , ali i bolesti poput pityriasis amiantacea i seboreja te poremećaja rada štitnjače. Isto tako, za opadanje kose mogu biti odgovorni i neki lijekovi, ali nedostatak minerala u organizmu poput željeza i cinka.

Tanke i slabe vlasi

Ako su vaše čvrste, debele vlasi oslabjele i stanjile se to može ukazivati na hipotireozu, bolest štitne žlijezde koja nastaje zbog premale proizvodnje hormona. Štitnjača reguliše rad endokrinog sistema te utiče na strukturu kosu, stoga prvo što morate napraviti jest otići ljekaru i zatražiti ga za savjet. No uzrok promjene strukture vlasi može bit i stres. Zbog stresa kosa sporije raste, gubi sjaj i postaje suha. Stres utiče na zadržavanje natrija (soli), koji se može akumulirati oko folikule vlasi uzrokujući smanjeni prenos hranjivih materija koje su vašoj kosi prijeko potrebne.

Kosa koja pada u pramenovima

Otpadanje malih pramenova može biti izazvano alopeciom areatom, autoimunom bolesti uzrokovanom velikim promjenama u organizmu poput trudnoće ili bolesti pri kojoj imunološki sistem slabi i time utiče na smanjenje folikula vlasi. Isto tako, Citostatici, vitamin A i njegovi derivati, antidepresivi, hormoni (testosteron), lijekovi za smanjenje masnoća u krvi, kao i određene vrste lijekova za visoki pritisak takođe mogu izazvati prekomjerno ispadanje kose.

Preuranjene sijede vlasi

Imate li puno sijedih, a mlađi ste od 35 godina, moguće je da vam nedostaje vitamina B12 i B9 znanog i kao folna kiselina. Isto tako, pojava sijedih vlasi u ranoj životnoj dobi može biti uzrokovana lošom kvalitetom krvi i problemima s bubrezima, poremećajem rada štitnjače, ali kožnom bolešću kao što je vitiligo, koja uzrokuje iznenadnu pojavu depigmentacije, piše Zadovoljna.

Lako lomljive vlasi

Kosu čini bjelančevina keratin pa nedostatak bjelančevina u prehrani može oslabiti vlas toliko da ona vrlo lako puca. Lomljivu kosu može uzrokovati i neuhranjenost. Naime, dijete koje podrazumijevaju niski unos ugljikohidrata mogu uticati njeno pojačano ispadanje, ali i kvalitet zbog čega ona može postati tanka i lomljiva. Krivca za lomljivu kosu možete pronaći i u nedostatku vitamina A ili H (biotina) te pretjeranom izlaganju kose UV zrakama.

(Čuvajzdravlje)