Počele prijave za preventivne preglede koje finansira Ministarstvo zdravstva KS

Od danas je u funkciji web stranica http://www.zivotjeupitanju.ba na kojoj se građani Kantona Sarajevo mogu prijaviti na preventivne preglede ranog otkrivanja raka grlića maternice, dojke i debelog crijeva.

Planirano je da se obavi oko 12.000 ovih pregleda u javnim i privatnim zdravstvenim ustanovama u Kantonu Sarajevo.

Trošak pojedinačnog pregleda iznosi 60 KM, a cjelokupan iznos po svakom pregledu za sve stanovnike Kantona Sarajevo snosi Ministarstvo zdravstva KS.

Pregledi će se vršiti do popunjavanja kvote, a zainteresirani će se pozivati na pregled od ovlaštenih klinika prema datumu online prijave.

Mogu se prijaviti sve osobe koje nisu prebolovale i trenutno ne boluju od karcinoma dojke, grlića maternice i debelog crijeva, koje imaju mjesto prebivališta na području Kantona Sarajevo, između 50-65 godina i nisu obavile papa test, mamografiju ili kolonoskopiju u proteklih godinu dana.

Građani koji se prijave mogu birati između osam zdravstvenih ustanova u KS u kojima će obaviti pregled: Opća bolnica “Prim. dr. Abdulah Nakaš”, Zavod za zdravstvenu zaštitu žena i materinstva KS, Zavod za zdravstvenu zaštitu zaposlenika MUP-a KS, te poliklinike Agram, Al-Tawil, Atrijum, Eurofarm Centar i SaNaSa, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

 

(FENA)