Podizanje utega može smanjiti rizik od rane smrti za 46 posto

U istraživanju su učestvovale osobe starije od 65 godina koje su govorile o svojim navikama vježbanja. Nakon toga su istraživači pratili navike ispitanika u narednih 15 godina.

Manje od 10 posto ispitanika upražnjavalo je treninge snage, ali je ta odabrana grupa imala 46 posto manje rizika od rane smrti.

“Trening snage može vas držati aktivnim i nezavisnim u zlatnim godinama. Ne samo da ojačava vaše mišiće koji utječu na izdržljivost i ravnotežu, već povećava i gustoću kostiju. To su faktori koji smanjuju rizik od pada i prijeloma koji su kod starijih osoba glavni uzroci invaliditeta”, kaže autorica studije Jennifer Kraschnewski.

Dodala je kako je to način da sagorite više kalorija, što rezultira većom mišićnom masom koja pomaže u održavanju zdrave težine.

Trening snage siguran je za sve ljude, no Kraschnewski savjetuje da, ukoliko ste napunili 65 godina i inače niste aktivni, prvo porazgovarate sa svojim liječnikom o mjerama opreza koje biste trebali poduzeti. Ona savjetuje i da angažujete trenera kako biste imali adekvatan program vježbanja.

“Jednostavnim rutinskim treninzima snage starije osobe mogu postiću snagu kakvu su imale u ranijim godinama”, rekla je Kraschnewski.

(Cuvajzdravlje.ba)