Pretpostavlja se da genska terapija može spriječiti pojavu sljepila kod ljudi

Blind man with cane disabled person goes on street sunset. Concept help blind people disabilities
Hirurzi su ubrizgali sintetički gen u oko Janet Osborne u pokušaju da spriječe smrt ćelija. To je prvi tretman za ciljanje genetskog uzroka makularne degeneracije (AMD). Blizu 600.000 ljudi u Velikoj Britaniji je pogođeno AMD-om, od kojih većina ima teško oštećenje vida.

“Teško mi je prepoznati lica lijevim okom zbog toga što je moj centralni vid zamagljen i ako bi ovaj tretman mogao spriječiti pogoršanje stanja, bilo bi nevjerovatno”, izjavila je Janet Osborne za BBC.

Tretman je obavljen pod lokalnom anestezijom prošlog mjeseca u Oxford Eye bolnici, a oftalmolog Robert MacLaren, koji je i profesor na Oxfordu, predvodio je zahvat.

“Genski tretman koji se provodi kako bi se sačuvao vid kod pacijenata koji bi vjerovatno u jednom trenutku života izgubili vid bio bi ogroman proboj u oftalmologiji i nadam se da ću svjedočiti kako se ovaj zahvat masovno izvodi širom svijeta u bliskoj budućnosti”, rekao je MacLaren.

Janet Osborne prva je među deset pacijenata sa AMD-om koji su učestvovali u ispitivanju tretmana genske terapije koji je proizvela kompanija Gyroscope Therapeutics.

Čuvajzdravlje.ba / Klix