Prirodni lijekovi: Evo bez čega ne trebate kretati na ljetovanje

Pred svako ljetovanje vjerovatno pola plate ostavite u apoteci, ali ove godine budite pametniji i obazriviji, kako prema svom novčaniku tako i prema svom tijelu.

Sve što postoji u prirodi je mnogo bolji izbor od vještačkih proizvoda, ne zaboravite.

 Ovih nekoliko namirnica su odlična zamjena za antibiotike i druge lijekove:

Aloja

Sigurno najbolji lijek za opekotine od sunca jeste aloja. Ova biljka je antioksidant i spriječava da dođe do zapaljenja kože.

Đumbir

Osim što je odličan začin, đumbir je dobar i za naše zdravlje. Mnogobrojna istraživanja su pokazala da je đumbir neprikosnoven u borbi protiv mučnine koja je vrlo česta tokom dugih putovanja. Najbolje je da kada osjetite nelagodnost u stomaku i mučninu, da grickate komad đumbira. Jeste neprijatnog ukusa, ali izdržite, vrlo brzo će vam biti bolje.

Hajdučka trava

Dijareja je vrlo česta kada se promijeni klima pa mnogo ljudi ima ovaj problem na putovanjima. Čaj od hajdučke trave, lista kupine, dunje i šipka je magičan kada su stomačni problemi u pitanju.

Badem

Glavobolja je problem mnogih od nas pa umjesto aspirina, pogrickajte koji badem. Također, može pomoći i kod groznice i niže temperature.

Sjemenke komorača

Komorač sadrži anetol, eterično ulje koje stimulira izlučivanje digestivnih sokova. Vrlo je delotvoran kod blažih bolova i upala u stomaku, a sjemenke su odlične i ako patite od gastritisa.

Soda bikarbona

Soda će biti odlična ako je stavite na mjesto gdje vas je ujeo komarac. Soda bikarbona ima alkalnu komponentu koja neutralizuje pH-balans kože, a tapkanje sode na mjesto ujeda smanjuje upalu i svrab. Napravite smjesu od sode i obične vode koja će biti malo gušća. Namažite na ujed i operite kada se osuši.

Slana voda

Ukoliko osjetite da vas boli grlo, u četiri decilitra mlake vode dodajte kašičicu morske soli i nekoliko puta ispirajte grlo po nekoliko minuta.

Bjelance

Ukoliko nemate aloju o kojoj smo gore pisali, za opekotine od sunca vam može pomoći i obično bjelance. Ublažit će bol, ubrzat će zarastanje rana ukoliko je do njih došlo i spriječit će pojavu plikova..

(Avaz)