Proizvodi bez glutena možda ipak nisu zdraviji?

Bezglutenski proizvodi sve su brojniji na policama radnji uz dijetetske i bioproizvode, ali moguće je da uopšte nisu bolji za zdravlje, navodi se u studiji objavljenoj u mjesečnom časopisu ’60 miliona potrošača’.
Časopis, koji je uporedio deklaracije glutenskih i bezglutenskih proizvoda u svakodnevnoj hrani: tjesteninama, špagetama, picama, hljebu i kolačima, otkriva da proizvodi bez glutena zapravo sadrže manje vlakana i proteina nego što ih ima u tradicionalnim proizvodima.
Tako 100 grama običnog hljeba sadrži 8,3 grama proteina, a ista količina bezglutenskog hljeba tek 2,6 grama.
Konstatovali su i da se u pojedina tijesta bez glutena dodaju aditivi kao što su E464 i E330 radi očuvanja elasticiteta proizvoda koji je lišen pšeničnog brašna i skroba, a aditive je svakako bolje izbjegavati.
Konačno, bezglutenski proizvodi sistematski su dva do četiri puta skuplji od klasičnih i taj podatak nije zanemarljiv.
Studija objavljena u časopisu savjetuje potrošačima ‘da ne podliježu modi koja zapravo prazni njihov novčanik’, rekao je za France Info Tomas Lorens, glavni urednik časopisa.
Povezani članci
SKB Mostar jedini u regiji primjenjuje ‘Loop X’ za neurohirurške zahvate na kičmi
Sveučilišna klinička bolnica (SKB) Mostar u srijedu je predstavila najnoviji iskorak u radu Klinike za neurokirurgiju te bolnice, a riječ...
Projekt Zajednička akcija Best-ReMaP – Promocija zdrave ishrane djece i adolescenata
Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine organiziralo je danas sastanak Foruma zainteresiranih/relevantnih subjekata o Zajedničkoj akciji Best-ReMaP u BiH, u...
U Bosni i Hercegovini sve više gojaznih osoba
Broj gojaznih osoba u Bosni i Hercegovini se povećava što utiče na cjelokupno zdravlje stanovništva, rekla je danas sekretar Ministarstva...
Simptom po kojem ćete znati da imate čir na želucu: Pojačava se poslije jela, a komplikacije su opasne po život
Čir na želucu je prilično često oboljenje gastrointestinalnog trakta i predstavlja oštećenje sluzokože želuca. Uzrok U normalnim uslovima postoji fiziološka...