Rak dojke može se vratiti i petnaest godina nakon uspješnog liječenja

Najnovije istraživanje pokazalo je da se rak dojke može vratiti i petnaest godina nakon uspješnog liječenja, prenosi BBC. Najveći rizik imaju žene s velikim karcinomom i karcinomom koji se proširio na limfne čvorove.

Ovo istraživanje objavljeno je u magazinu New England Journal of Medicine, a navedeno je da produženo korištenje hormonske terapije može smanjiti rizik ponovne pojave karcinoma.

Naučnici su u ovom istraživanju analizirali 63.000 žene. Njihovo zdravlje praćeno je tokom 20 godina i sve su imale najčešći oblik karcinoma koji je hormonski ovisan o estrogenu i koji potiče na rast i razmnožavanje tumorskih stanica. Sve pacijentice liječene su tamoksifenom ili inhibitorima aromataze koji blokiraju utjecaj estrogena.

Iako je njihov karcinom nestajao nakon pet godina liječenja, tokom narednih petnaest godina je kod stalnog broja žena otkriveno da se rak ponovo proširio njihovim tijelom.

Istraživanje je pokazalo da su žene koje su izvorno imale velike tumore ili rak koji se proširio u četiri ili više limfna čvora imale su najveći rizik za povratak tumora tokom sljedećih 15 godina, čak 40 posto.

Žene s malim, slabim karcinomima imale su znatno niži, desetoprocentni rizik od vraćanja karcinoma dojke.

“Značajno je da rak dojke može mirovati toliko dugo i potom se proširiti nakon mnogo godina kasnije. Taj rizik ostaje isti godinu za godinom i čak i tada je snažno povezan s veličinom izvornog tumora i time je li se proširio u čvorove”, rekao je Hongchao Pan, glavni istraživač sa Univerziteta na Oxfordu.

Liječnici su upoznati da petogodišnje konzumiranje tamoksifena smanjuje rizik povratka raka za oko trećinu nakon prestanka liječenja. Nedavna istraživanja pokazala su da produljenje hormonske terapije na deset godina može biti učinkovitije u sprečavanju povratak raka dojke i smrti.

Vjeruje se da su učinkovitiji inhibitori aromataze, koji djeluju samo kod žena koje su u menopauzi. Ali, postoje nuspojave hormonskog liječenja koje mogu utjecati na kvalitetu života pacijentica i nagnati ih da prestanu uzimati lijek. Oni uključuju simptome menopauze, osteoporozu, bolove u zglobovima i sindrom karpalnog kanala.

Profesor Arnie Purushotham, viši savjetnik u Cancer Research UK, koji je finansirao ovu studiju, izjavio je da je bitno raditi dalja istraživanja koja će pomoći boljem predviđanju tumora koji imaju izgleda da se vrate.

(Klix.ba)