Reduciranje 10 posto težine korak ka zdravijem životu i izbjegavanju dijabetesa

Savez udruženja oboljelih od dijabetesa i Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) danas su u jedanaest općina Zeničko-dobojskog kantona obilježili 14. novembar, Svjetski dan borbe protiv dijabetesa.

– Centralni skup je ove godine u Kaknju, lani je to bio Vareš. Cilj ovakvih kampanja i aktivnosti je pravovremena, kontinuirana kontrola, rano otkrivanje šećerne bolesti da bi se spriječila i preduprijedila pojava komplikacija. Naš cilj je utvrđivanja stanja pred-dijabetesa, to je stanje koje predhodi stanju šećerne bolesti, a koje može trajati i deset do petnaest godina, prije nego se uspostavi potpuna dijagnoza šećerne bolesti – kazala je Elma Kuduzović, rukovoditeljica Odjeljenja za promociju zdravlja u INZ.

Ona ističe da je stanje “pred-dijabetesa” otkriveno kod 25 posto pretile djece, odnosno 21 posto pretilih adolescenata, a svemu tome doprinose generacije i generacije koje vrijeme provode “za računarima i telefonima”, uz sjedilački način života i industrijski princip prehrane, bez minimuma fizičke aktivnosti.

– Naš fokus je aktivacija fizičke aktivnosti. Redukcija samo deset posto tjelesne mase dovodi do regulisanja šećerne bolesti i sprečavanja komplikacija – istakla je Kuduzović.

Jedan od osnovnih ciljeva aktivnosti INZ-a je kontinuirana i efikasna edukacija građana. Zbog toga danas je sa Kakanjcima, a kasnije i Zeničanima, razgovarala i savjete dijelila Maja Trifković, nutricionistica INZ-a.

– Naglasak je na pravilnoj prehrani, uranoteženoj prehrani, te fizičkoj aktivnosti. Sve to utiče na preveniranje komplikacija, a time i dobijaju ogromni zdravstveni benifiti – istakla je Trifković.

Drugu godinu zaredom slogan i moto pod kojim se obilježava 14. novembar, Svjetski dan borbe proitiv dijabetesa je “Zaštititimo porodicu”, a isti slogan će ostati i 2020. i 2021., čime se pokazuje da drugi naziv za dijabetes “tihi ubica” nije slučajan.

Predsjednik Saveza udruženja oboljelih od dijabetesa u Zeničko-dobojskom kantonu (ZDK) Ibrahim Delibašić rekao je da očekuju da se tokom 2020. uspostavi registar oboljelih od dijabetesa u ZDK. Naveo je da, prema procjenama Internacionalne dijabetes fondacije, otprilike 10 posto populacije na nekom području ima neki oblik šećerne bolesti, sa tendencijom rasta, što bi značilo da u ZDK dijabetes ima oko 30.000 osoba. Naglasio je da se dijabetes najbolje kontrolira prevencijom. Mi insistiramo na animiranju cijelog društva, jer je dijabetes javno-zdravstveni problem, istakao je Delibašić.

Mirnes Burkić, savjetnik premijera ZDK, istakao je na skupu u Kaknju da Vlada ovog kantona kontinuirano čini napore i pomaže udruženja i pojedince oboljele od dijabetesa.

– Na nivou ZDK u saradnji sa Zavodom zdravstvenog osiguranja (ZZO ZDK) i resornim Ministarstvom zdravstva osigurane su “trakice” za mjerenje šećera, a u saradnji sa udruženjima nastojimo da poboljšamo rad samih udruženja, a time i postignemo kvalitet za njihovu populaciju oboljelih. Vlada je u ovim udruženjima prepoznala partnera sa kojima želimo raditi na unaprijeđenju stanja i potreba ove populacije – naveo je Burkić, saopćeno je iz INZ-a.

Čuvajzdravlje.ba / Fena