Savjet britanskog trenera: Meso za doručak za dobru formu i manje kilograma

Ako ste mislili da su jaja ili voće najbolji doručak koji možete pojesti, onda biste trebali ponovo razmisliti. Naime, trener Greg Cornthwaite tvrdi da je meso namirnica koju biste trebali jesti u jutarnjim satima. Iako većina ljudi meso konzumira za večeru, Greg je napravio listu idealnih doručaka koji se sastoje od mesa divljači, odreska, janjetine i mljevenog mesa.

“Doručak bi vašem tijelu trebao dati proteine i masti koji će ubrzati vaš metabolizam i uravnotežiti nivo šećera u krvi. Ovakvi obroci će vas duže držati sitima i smanjiti želju za šećerom prije ručka”, ističe Cornthwaite.

Prvi prijedlog je mljeveno meso sa brokulom i crvenim lukom, prženo na kokosovom ulju. Ovakav obrok je bogat cinkom, vitaminima A, B1, B12, B6, željezom, kalijem i kalcijem.

Ukoliko pak ne volite mljeveno meso, zašto za doručak ne biste pojeli odrezak od mesa divljači? Kako biste dobili obrok bogat vitaminima A, B6, C i K, vlaknima i kalijem, pripremite ga s paradajzom, također na kokosovom ulju. Greg preporučuje i odrezak pržen na maslacu s keljom i paradajzom koji će obogatiti vaš organizam cinkom, vitaminima B6 i B12 te željezom.

Glavni Gregov izbor je janjetina sa špinatom i paprikama, odnosno, doručak bogat magnezijem, željezom, cinkom, kalijem te vitaminima A, B2, B6, B12, C i K.

Posljednji prijedlog je skuša pržena na maslacu sa graškom. Ovakav doručak obiluje proteinima, omega-3 masnim kiselinama, vitaminima A, B1, B6 i E, kao i kalijem, magnezijem, kalcijem i željezom.

Prijedlozi Grega Cornthwaitea dobri su i za one koji žele izgubiti suvišne kilograme.

“Meso bi moglo biti razlog zbog kojeg vaše prijateljice izgledaju mršavo iako konzumiraju dosta ugljikohidrata”, zaključuje Greg.

 (Klix.ba)