Šećer utječe na poremećaj sna, izbjegavajte čokoladu prije spavanja

Previše šećera može dovesti do viška kilograma, uzrokuje propadanje zuba i povećava rizik od dijabetesa. Ali šećer utječe i na poremećaj sna, tvrde stručnjaci.

Studija iz 2016. godine utvrdila je da ljudi koji konzumiraju mnogo šećera spavaju manje i pokazuju veći nemir noću. Prema doktoru Michaelu Breusu, američkom kliničkom psihologu koji se specijalizirao za poremećaje spavanja, previše šećera dovodi do toga da tokom dana jedemo više, jer nivo šećera u krvi izmiče kontroli.

To nepovoljno utječe na san, a s druge strane poremećaj sna će zauzvrat stvoriti još veću čežnju za šećerom i to je taj začarani krug, piše “The Guardian”.

“Kada jedete šećer, nivo šećera u krvi raste i gušterača oslobađa inzulin. Jedenje šećera kasno noću stvara kontraefekat. Umjeto da nas čini smirenijim i spremnim za san, daje nam energiju i čini spremnim za aktivnosti, a to nije ono što pokušavamo raditi noću”, pojasnila je doktorica Alex Evans, prenosi Klix.

Šećer troši puno magnezijuma, koji je potreban za spavanje, smatra nutricionistička terapeutkinja Charlotte Watts. Ona ističe da posebno treba izbjegavati kasnu noćnu čokoladu koja sadrži kofein i druge stimulanse.

Čuvajzdravlje.ba