Sezonsko voće koje bi trebalo da bude na zimskom meniju

Otjerajte viruse uz pomoć ovih namirnici i uživajte u voću tokom zimskih dana.
Kivi
Zimi u Italiji i drugim zemljama južne Evrope započinje sezona kivija, pa slobodno kupite korpice sa kivijem proizvedene u tim dijelovima u narednim mjesecima. Samo jedan kivi sadrži dnevnu dozu vitamina C (štitimo se od prehlade!). Ovo voće takođe sadrži kalijum, folnu kiselinu, vitamine K i E. Dodajte kivi u posudu za jogurt i savršena užina je spremna.
Mandarine
Samo miris citrusnog ulja u kori ima blagotvorno dejstvo na nervni sistem, djeluje kao prirodna aromaterapija. Mandarine sadrže vitamin A, koji odlično funkcioniše za održavanje ljepote kože i noktiju, kao i vitamine B (posebno B6), koji su odgovorni za dobro raspoloženje. A folna kiselina će se pobrinuti za pravilan hormonski balans. Konzumirajte najmanje 400 grama dnevno.
Kruške
Kruška pomaže u održavanju koncentracije i performansi, čineći je savršenom grickalicom tokom zime. Kruške sadrže vitamine A, B1, B2, C i E, folnu kiselinu, jod, cink, bakar, fosfor i kalcijum, gvožđe. Ako ste se umorili od sirovih, pokušajte da za večeru napravite kruške u crvenom vinu.
Nar
Poboljšava formulu krvi, što je posebno važno za oporavak od zimskih prehlada, i jača krvne sudove. Nar sadrži moćan koktel vitamina C, P, B6 i B12. Da biste održali zdrav imunološki sistem, svakodnevno pijte čašu soka od nara, a sjeme ovog voća dodajte u zelene salate.
Japanska jabuka – kaki
Pored vesele boje koja trenutno podiže raspoloženje, kaki sadrži vitamin PP koji je odgovoran za proizvodnju serotonina, bori se protiv depresije i ublažava umor. Pored toga, sadrži puno beta-karotena (vitamin A), kao i korisne biljne šećere koji ne utiču na figuru, ali normalizuju krvni pritisak. Jedite je umjesto deserta poslije večere.
(Cuvajzdravlje.ba)
Povezani članci
Ovih pet namirnica moramo pojesti isti dan kad ih skuhamo ili otvorimo
Stručnjaci za sigurnost hrane upozoravaju da moramo biti iznimno oprezni s nekom hranom jer bi se mogla pokvariti nakon jednog...
Konzumiranje hrskavije hrane mogla bi biti tajna mršavljenja
Tajna mršavljenja mogla bi biti jednostavna poput odabira hrskavije hrane. Prema nalazima nizozemske studije, jedemo upola sporije kada moramo više...
Adaptacija klinika: Predstavnici Vlade TK i UKC-a Tuzla potpisali ugovore vrijedne 934.000 KM
Vlada Tuzlanskog kantona za opremanje Univerzitetskog kliničkog centra u proteklih godinu dana uložila je više od 20 miliona maraka. Danas...
Epidemiološka situacija u BPK zadovoljavajuća, nema slučajeva gripe i velikog kašlja
Epidemiološka situacija na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde je stabilna – potvrdila je direktorica Zavoda za javno zdravstvo BPK-a dr....