Sindrom profesionalnog sagorijevanja – „Burnout syndrom“

ROYAL ReVITA® Jelly poboljšava odgovor na stres i psihofizičku iscrpljenost!

U današnje vrijeme sve više smo izloženi stresu i konstantnim pritiscima koji dolaze iz različitih sfera našeg života. Prema izvještajima Evropske agencije za sigurnost na radu i zaštitu zdravlja, svaka četvrta osoba ima problema uzrokovanih stresom na radnom mjestu, a prema procjenama 50-60% izgubljenih radnih dana može se pripisati uticaju stresa. Kontinuirano izlaganje stresu dovodi s vremenom do promjena u psihičkom i fizičkom zdravlju.

Sindrom profesionalnog sagorijevanja podrazumijeva osjećaj iscrpljenosti, gubitak energije, gubitak idealizma i motivacije, bespomoćnost, frustraciju, udaljavanje od posla te sumnju u vlastite profesionalne sposobnosti. Često se sa sindromom sagorijevanja povezuju i različite psihičke i fizičke promjene: nesanica, bolesti ovisnosti, glavobolje, promjene ponašanja, depresija, anksioznost, bolesti srca i krvnih žila, bolesti probavnog sistema itd.

Kako izbjeći sindrom profesionalnog sagorijevanja?

Mjere koje mogu biti od koristi u zaštiti zaposlenika od sindroma profesionalnog sagorijevanja mogu se podijeliti na mjere  na nivou radne organizacije i mjere na ličnom nivou. Mjere na nivou radne organizacije su: edukacija radnika, transparentnost u radu, supervizija, konsultacije, podrška zaposlenicima te bolja komunikacija sa zaposlenicima.

Mjere na ličnom nivou su: različite tehnike samopomoći i relaksacije, odvajanje profesionalne obaveze od privatnih, kvalitetno korištenje slobodnog vremena , a u krajnjem slučaju traženje  pomoći od stručne osobe. Boljoj adaptaciji na stres mogu pomoći fizička aktivnost, pravilna prehrana te dodaci prehrani koji ublažavaju štetne posljedice stresa.

Antistresno djelovanje ginsenga

Kinezi su davno uočili da redovito uzimanje ginsenga poboljšava opće stanje organizma, apetit i mentalnu aktivnost, te djeluje preventivno protiv mnogih bolesti. Ginseng ima jako antistresno djelovanje,  smanjuje napetost i tjeskobu, unapređuje pamćenje, te pomaže kod nesanice. Pored pozitivnog djelovanja na mentalno zdravlje, ginseng djeluje pozitivno i na fizičko zdravlje. Ovaj čudesni korijen smanjuje umor te povećava  tjelesnu snagu i izdržljivost. Takođe podstiče normalno funkcioniranje odbrambenog sistema organizma, djeluje kao prirodni afrodizijak te doprinosi boljoj regulaciji šećera i masnoća u krvi.

Kombinacija ginsenga i matične mliječi djeluju zajednički poboljšavajući sposobnost prilagođavanja organizma na stres i poboljšavajući psihofizičku izdržljivost i odgovor na stres.

ROYAL ReVITA® Jelly je kombinacija matične mliječi i ginsenga, korijena biljke sa stimulativnim svojstvima. Ova kombinacija je namijenjena za primjenu u situacijama fizičke i psihičke iscrpljenosti, povišenog stresa na poslu, opće slabosti, smanjenog krvnog pritiska i tokom perioda ispita. Ginsengu se pripisuju svojstva poput produženja životnog vijeka, održavanja vitalnosti, poboljšavanja funkcioniranja endokrinih žlijezda i nervnog sistema, poboljšanja imunoloških funkcija, povećanja koncentracije i mentalnog odgovora, poboljšanja fizičke i mentalne performanse ili povećanja tjelesne otpornosti na stresne situacije. Obje aktivne komponente djeluju stimulativno, zajednički, podržavaju jedna drugu na prirodan način, vraćajući organizmu snagu i vitalnost  neophodnu za lakše nošenje sa svakodnevnim životnim zadacima i obavezama.

ROYAL ReVITA® Jelly  je prijatnog  okusa ananasa. Preporučuje se upotreba na dnevnoj osnovi, jedanput dnevno, prije doručka, uzeti sadržaj direktno iz bočice ili prethodno rastvoren u vodi ili soku.