Šipak jača imunitet i daje snagu

Šipak ima veliku količinu vitamina C, vitamina B, P, K, provitamina A, natrijuma, tanina, flavonoida, limunovu i jabučnu kiselinu, pektin, šećer i etarska ulja.
Šipka (Rosa canina) ili divlje ruže u narodnoj medicini poznata je od davnina.
Svrstan je među najdragocjenije biljke jer obiluje velikim količinama vitamina, minerala, organskih kiselina i drugih biološki aktivnih meterija.
Šipak ima veliku količinu vitamina C, vitamina B, P, K, provitamina A, natrijuma, tanina, flavonoida, limunovu i jabučnu kiselinu, pektin, šećer i etarska ulja.
Najbolje je da se bere u septembru i oktobru po lijepom i suhom vremenu, a koristi se svjež ili osušen. Prezreo i nedozreo šipak sadrži znatno manje korisnih sastojaka i zato treba brati isključivo tvrde plodove crvenonarandžaste boje.
Plod sadrži i ugljene hidrate, proteine i vlakna, a poznato je da poboljšava imunitet, čisti bubrege i stimuliše izmokravanje, pomaže kod bolova u želucu, da se zaustavi unutrašnje krvarenje i redukuje krvarenje kod menstrualnih ciklusa, dobar je kod avitaminoze, poboljšava cirkulaciju i čisti krv. Napitak od ovog ploda posebno se preporučuje dojiljama, jer vitamin C prelazi u mlijeko i bebu čini zdravijom i otpornijom. Šipak blagotvorno djeluje u slučaju gastritisa, proliva, a naročito kao preventiva u liječenju avitaminoza. Ljudima koji su skloni stvaranju pijeska u bubregu preporučuje se da piju čaj od šipka. Ovaj ljekoviti plod otklanja umor i malaksalost. Blagotvorno djeluje na organe za varenje, podstiče izlučivanje mokraće, prevenira nastanak kamena u bubrezima i mokraćnim kanalima. Koristi se kod upalnih procesa bubrega i mokraćne bešike, ali može da pomogne za liječenje hemoroida, dijareje i želudačnih grčeva.
Čaj od šipka iz kojeg nisu izvađene sjemenke, ili čaj samo od sjemenki (75 g za 1/2 l vode) izvanredno je sredstvo za ublažavanje bola, a pomaže i kod pijeska i kamena u žuči. Dobro oprani, a potom osušeni plodovi i sjemenke usitne se i stave u hladnu vodu da odstoje nekoliko sati, a onda se u istoj vodi kuvaju oko 45 minuta. Potom se tom uvarku doda malo meda, cimeta, mlijeka i nekoliko gorkih badema, kad još jednom uvri – dobija se aromatičan, veoma ukusan čaj, koji se preporučuje starijim ljudima jer obezbjeđuje dodatnu snagu. Od sjemenki opranih od dlačica i potom osušenih priprema se čaj koji je lijek protiv groznice, crevnog katara, bolesti mokraćnih kanala, velikog kašlja.
(NN)
Povezani članci
Za još brže mršavljenje: Najbolje mjesto za šetnju koja sagorijeva više kalorija
Šetati po ravnoj popločenoj površini dobar je način da ostanete u fit formi, a pogotovo ako svakog dana napravite 7000...
Pića koja ne smijemo konzumirati ako patimo od visokog krvnog pritiska
Povišeni krvni pritisak ili hipertenzija je tiha, podmukla bolest koja godinama ne mora pokazivati nikakve simptome. Tek kada se manifestiraju...
Simptom koji ukazuje na nedostatak željeza, a javlja se prije spavanja
Željezo je esencijalni mineral za naše tijelo. Potreban nam je za proizvodnju crvenih krvnih stanica, koje su važne za zdrav...
Kratki vodič za zdravlje srca
Istraživanja pokazuju da je, u posljednih 15 godina, došlo do značajnog napretka u liječenju kardiovaskularnih oboljenja, te da se promjenom...